NASA lansirala satelit u potrazi za planetama

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američka Nasa lansirala je noćas satelit koji će tragati za planetama na kojima bi mogao da postoji život.

Foto: 24sata.info

Satelit za istraživanje prolazećih egzoplaneta (TESS) lansiran je u 00.51 časova po srednjoevropskom vremenu iz Kejp Kaneverala na Floridi, na raketi "Space X falcon 9".
 
Misija je prvobitno bila planirana za ponedjeljak, 16. aprila, ali je pomjerena da bi stručnjaci dodatno testirali navigacioni sistem, prenijela je agencija DPA.
 
TESS je uspješno postavljen u orbitu, saopšteno je iz kompanije "Space x" oko sat vremena poslije lansiranja.
 
Satelit će posmatrati oko 200.000 najsvjetlijih zvijezda u blizini našeg Sunca u potrazi za egzoplanetama. Nasa je saopštila da je aparat sposoban da uoči planete u trenutku kada one periodično blokiraju dio svjetlosti koje emitiju zvijezde oko kojih kruže.
 
"Koliko svjetova postoji izvan našeg Sunčevog sistema?", pitala je Nasa na svom nalogu na Twitteru, gdje je objavila video-snimak lansiranja.
 
TESS će koristiti četiri kamere "za pretraživanje skoro čitavog neba u potrazi za nepoznatim svjetovima".
 
Naučnici iz ove misije očekuju da će katalogizirati hiljade potencijalnih egzoplaneta, a oko 300 bi trebalo da budu veličine Zemlje ili dvostruko veće od nje.
 
Nasa je objavila da će satelit tragati za egzoplanetama koje najviše obećavaju u smislu postojanja uslova za život.
 
Podaci će biti sakupljani u periodu od dvije godine, a TESS će za to vrijeme pretražiti čitavo nebo podijeljeno u 26 jednakih sektora. Snažne kamere posmatraće svaki sektor po najmanje 27 dana, fokusirajući se na najsvjetlije zvijezde.

 

(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar