Naučnici: Idemo ka svijetu "nadljudi" s umecima u mozgu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Neurohirug Eric Leuthardt sa Univerziteta Washington ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani minikompjuteri u mozak, te formirana vrsta "nadljudi", koji će putem misli komunicirati među sobom i sa aparatima.

arhiv / 24sata.info

Zahvaljujući konstantnoj minijaturizaciji, elektronike kompjutera postaju sve manje, pa će uskoro moći da se, bez većih problema, usade u mozak.

  Leuthardt navodi da će te "telepate" moći prenositi informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu.
 
"Pitanje je samo kada. Da li će do toga doći za deset ili sto godina. Riječ je o neizbježnom razvoju čovječanstva", navodi Leuthardt, koji je napisao dva romana i jednu dramu "kako bi pripremio društvo za nadolazeće promjene".
 
S obzirom na brzinu kojom se tehnologija mijenja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smješteno u "zrnu riže".
 
"Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, te bi mogao vršiti neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter", navodi Leuthardt, a prenose naučni portali.
 
Vlasnik "Tesle" Elon Musk već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera.
 
Projekat se zasniva na tehnologiji "neuronske čipke", a riječ je o sitnim elektrodama implantiranim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi i skidati misli iz mozga u kompjuter.
 
Musk smatra da će "neuronska čipka" moći da pomogne ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ova tehnologija u stilu Matrixa bit će dostupna svakome.

 

(SRNA)
 
 

Pošaljite Facebook komentar