SpaceX će tokom vikenda lansirati satelite za internet

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kompanija SpaceX planira lansirati satelite za internet tokom ovog vikenda, a to je samo dio većeg plana koji podrazumijeva slanje nekoliko hiljada satelita u orbitu u narednih nekoliko godina.

Foto: Agencije

Godinama je osnivač kompanije SpaceX Elon Musk govorio o svojim planovima za lansiranje nekoliko hiljada satelita u nisku orbitu, koji će omogućiti brži internet ljudima širom svijeta. Detalji o tim satelitima su uglavnom čuvani u tajnosti, ali je sada poznato da će prvi prototipi biti lansirani već ovog vikenda. Radi se o dva testna satelita koji će biti lansirani u orbitu tokom nadolazećeg vikenda.

Potpredsjednik odjela za satelite kompanije SpaceX je prošle godine izjavio da kompanija planira lansirati prva dva testna satelita krajem 2017. godine i početkom ove godine, a ako bi sve prošlo kako treba, prvi operativni satelit bi mogao biti lansiran 2019. godine.

Kompanija je potvrdila da će sateliti Microsat-2a i Microsat-2b biti lansirani pomoću rakete Falcon 9, koja će ponijeti i radarski opservacijski satelit u vlasništvu vlade Španije. Lansiranje je zakazano za 17. februar iz Zračne baze Vandenberg.

SpaceX planira sve svoje satelite za internet lansirati u orbitu do 2024. godine. Taj projekt će koštati 10 milijardi dolara, a Musk očekuje prihod kada započne projekt. Novac će se koristiti i za njegov viši cilj, a to je Mars.

(Klix.ba)

Pošaljite Facebook komentar