Naučnik Edward Dutton tvrdi da postajemo sve manje inteligentni

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ljudi su sve manje inteligentni, a razlog su poboljšani uslovi života savremenih generacija, koji usporavaju reakcije, smanjuju sposobnost razlikovanja boja i pamćenja brojeva, pa spuštaju stepen genijalnosti, tvrdi antropolog Edward Dutton.

Arhiv / 24sata.info

"Sve ove promjene konstatujemo tokom posljednjih stotinjak godina. Tako da naše generacije postaju sve manje pametne i manje intelektualno razvijene, a sve to je posljedica genetike", ističe Dutton, koji predaje antropologiju na univerzitetu u finskom gradu Oulu.
 
Prema mišljenju Duttona, intelekt se "80 posto nasljeđuje". U praksi je ranije postojala moćna prirodna selekcija u korist pametnijih.
 
Takvi predstavnici čovječanstva obično su bili imućniji, a time i u poziciji da se razmnožavaju i podižu više potomstva.
 
Do vremena industrijske revolucije, u svakoj generaciji je do 50 posto imućnijeg stanovništva uspijevalo da podigne 40 posto potomstva, imajući u vidu da je smrtnost djece bila znatno veća nego danas.
 
U 19. vijeku, nivo intelekta postao je viši, što je dovelo do važnih otkrića. "Došlo je do industrijske revolucije", navodi Dutton i ukazuje na značaj pojave vakcine, koja je smanjila ranu smrtnost.
 
Istovremeno, u siromašnim porodicama počelo je da opstaje sve više djece, a imućnije, koje su bile obično bolje obrazovane - imale su manje prinova.
 
Na ovaj trend je, osim kontracepcije, uticala i činjenica da su se žene iz imućnijih porodica školovale i počinjale da rade, čime su imale manje prilike da isključivo budu kod kuće i podižu brojnu porodicu.
 
Duttonova teorija, koja se mnogima u naučnom svijetu ne sviđa, ali smatraju da ima osnove, ipak je izbačena iz konačene verzije filma "Art kanala", koji kao glavni razlog pada opće inteligencije navodi hemijska jedinjenja koja još u majčinoj utrobi negativno deluju na razvoj mozga djeteta.
 
Inicijalno je film trebao da bude posvećen problemu genetskog aspekta ovog fenomena. Međutim, na kraju, taj dio uopšte nije bio obrađen.
 
"Bilo je onih koji su govorili - `Da, odlično, objavite ovaj naučni rad`. Dok bi neki drugi recenzent rekao da to nikako ne bi trebalo objavljivati. Izgleda da se javnost plaši mojih zaključaka", kaže Dutton.

 

(srna)

Pošaljite Facebook komentar