Canavero: Prvo presađivanje glave 'u neposrednoj blizini'

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kontroverzni neurokirurg Sergio Canavero vratio se s tvrdnjom da je prvo presađivanje glave na svijetu "u neposrednoj blizini", nakon što su kineski znanstvenici uspješno izveli prvo presađivanje glave na ljudskom lešu, prenose mediji.

Arhiv / 24sata.info

Operaciju je vodio dr. Xiaoping Ren, kirurg koji je prethodno transplantirao glavu majmuna i brojnih glodavaca. Očekuje se da će Medicinsko sveučilište Harbin napisati cijelo izvješće o operaciji u narednih nekoliko dana
 
Profesor Canavero je vijest otkrio na konferenciji za novinare u Beču, a izvjestio The Telegraph.
 
On je ustvrdio kako je ovaj pothvat postignut tijekom 18-satne operacije na Medicinskom sveučilištu Harbin u Kini, tijekom koje je tim kirurga uspješno odrezao, a zatim ponovno spojio leđnu moždinu, živce i krvne žile u kralježnici i vratu.
 
- Prva ljudska transplantacija na ljudskom lešu je učinjena- rekao je Canavero.
 
Zamjena cijele glave između donora organa koji su u stanju moždane smrti je sljedeća faza i  to je posljednji korak za formalno presađivanje glave zbog neposrednog medicinskog stanja- objasnio je Canavero. 
 
On je izjavio za USA Today da će se operacija održati u Kini jer znanstvene ustanove i vlasti Europe i SAD-a nisu bile voljne podržati spornu operaciju.
 
- Amerikanci nisu razumjeli, a kineski predsjednik Xi Jinping želi vratiti Kini njezinu veličinu- izjavio je uz ostalo Canavero.
 
Planovi ekscentričnog Talijana za prvo uspješno presađivanje glave živoga čovjeka bili su okruženi i potaknuti kontroverzama. Još 2015. godine procijenio je da će operacija biti obavljena do 2017.
 
Iako je Canavero proveo nekoliko prošlih godina pišući znanstvene studije o pothvatu, masovne sumnje i dalje okružuju znanstveni legitimitet njegovih velikih obećanja.
 
Arthur Caplan, šef medicinske etike u Medicinskom centru Langone na Sveučilištu u New Yorku, rekao je da je Canavero "izvan svake pameti".
 
-Sve i da je zahvat moguće izvesti, nemamo pojma kakav učinak kemija novog tijela može imati na transplantiranu glavu i mozak -  dodao je Caplan.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar