VIDEO: Sabrina Gonzalez Pasterski je sljedeći Einstein

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ne dešava se baš svakoj osobi, pa sve i da je vrlo pametna i inteligentna, da je upoređuju sa genijima kao što su Stiven Hoking i Albert Einstein. Ipak, Sabrina Gonzalez Pasterski je mnogo više od pametnice, piše "Independent".

Foto: 24sata.info

Sa samo 23 godine, Pasterski je već uradila više nego što većina nas postigne tokom svog životnog vijeka. Kada je imala samo 14 godina, ova djevojka rođena u Chicagu, konstruisala je svoj prvi motorni avion – sama.
 
Kao da to već nije dovoljno impresivno – Pasterski je čak letjela u tom avionu preko jezera Michigen, i tako postala najmlađa osoba ikada koja je sama vozila svoj avion. Za taj poduhvat bilo joj je potrebno dvije godine, a iskustvo je dokumentovala na Youtubeu:
 
Onda je diplomirala na Ilinois Akademiji matematike i nauke 2010. godine, i upisala se na prestižni Masačusets Institut tehnologije. U suštini, trebalo je da sačeka da bi bila upisana u školu, ali kada su profesori Alen Hagerti i Erli Marman vidjeli njen video, nisu imali sumnje.
 
Profesor Hagerti je jednom prilikom rekao:
 
"Vilica nam je pala kada smo vidjeli video. Njen potencijal je nesvakidašnji."
 
Nakon samo tri godine na Institutu, već je bila dostigla najvišu moguću prosječnu ocenu – 5.0. Sada radi na doktoratu na prestižnom Harvardu, ima potpunu akademsku slobodu a profesori se nimalo ne miješaju.
 
Da ponovimo, ima samo 23 godine.
 
Njena interesovanja su se promijenila, usmjerila je pažnju na fiziku. Interesuju je fenomeni crnih rupa, kao i kako gravitacija utiče na prostor i vrijeme – i upravo zato je upoređuju sa Einsteinom i Hookingom.
 
Ako njena istraživanja budu uspješna, otkrića u ovoj oblasti mogla bi u velikoj mjeri da promijene naše shvatanje univerzuma.
 
Pasterski snima sve svoje radove i stavlja na svoj sajt "Physics Girl", prenose NN.

(24SATA.INFO / BIZLife/Marie Claire)
 

Pošaljite Facebook komentar