Trojica Amerikanaca dobili Nobelovu nagradu za medicinu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki naučnici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young ovogodinji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za otkrića molekularnih mehanizama koji kontrolišu naš biološki sat, saopšteno je iz Instituta Karolinska.

Arhiv / 24sata.info

"Njihova otkrića objašnjavaju način na koji biljke, životinje i ljudi prilagođavaju svoj biološki ritam da bio on bio usklađen sa revolucijama Zemlje", navodi se u saopštenju skupštine koja dodjeljuje Nobelovu nagradu.

Dobitnici će podijeliti novčani dio nagrade od devet miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

Hall, rođen 1945. godine u New Yorku, doktorirao je 1971. godine na Univerzitetu u Washingtonu, a od 2002. godine je profesor na Univerzitetu u Meineu.

Rosbash je rođen 1944. godine u Kansas Cityju. Doktorirao je 1970. godine na MIT-u. Od 1974 godine radi na Univerzitetu u Waltham.

Young je rođen 1949. godine u miamiju, a doktorsko zvanje stekao je na Univerzitetu u Texasu 1975. godine. Od 1978. godine radni na njujorškom Univerzitetu Rockefeller.

Narada za medicinu je prva u nizu koja se dodjeljuje svake godine.

Priznanja za dostignuća u oblasti nauke, književnosti i mira ustanovljena su u skladu sa testamentom izumitenja dinamita Alfreda Nobela i dodjeljuju se od 1901. godine.

(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar