Robotički stručnjaci od Ujedinjenih nacija traže da zabrani stvaranje "robota ubica"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Više od 100 vodećih stručnjaka za robotiku traže od Ujedinjenih naorda da spriječe razvoj „robota ubica“, prenosi BBC.

Foto: 24sata.info

U pismu UN-u vodeći pojedinci i kompanije koje ravijaju umjetnu inteligenciju, među koijima i milijarder Elon Musk upozoravaju da nadolazeću „treću revoluciju u ratovanju“. Oni ističu da je razvijanje autonomnih robota sposobnih da ubijaju Pandorina kutija, te pozivaju da se hitno zabrani upotreba vještačke inteligencije u izradi oružja.
 
- Ako budu razvijeni roboti ubice će omogućiti oružane sukobe veće nego ikada i takvom brzinom da ljudi to neće moći shvatiti - navodi se u pismu 116 stručnjaka.
 
Upozoravaju da takva oružja mogu biti oružja terora koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih ljudi, a takva oružja će biti moguće i hakirati.
 
- Kada se jednom ta Pandorina kutija otvori bit će je teško zatvoriti - kažu stručnjaci. Osim osnivača komapnije Tesla, pismo su potpisali i brojni drugi stučnjaci iz kompanija poput Googla. Očekivalo se da će UN o ovome raspravljati ovih dana, ali je sve odgođeno za kraj godine.
 
Kako navodi BBC, robot ubica je potpuno autonomno oružje koje može odabrati i gađati mete bez ljudske intervencije. Takva oružja još uvijek ne postoje, ali napredna tehnologija ih sve više približava stvarnosti.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar