Večeras stiže Supermjesec 14 posto veći i 30 posto sjajniji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pogledate li večeras u nebo svjedočit ćete nečemu doista spektakularnom - ogromnom supermjesecu koji će biti izuzetno sjajan, piše BBC.

Ilustracija / 24sata.info

Mjesec je bio velik i prošloga mjeseca, ali ovaj će biti poseban, najveći i najsjajniji od 1948., dakle u posljednjih 70 godina.
 
Supermjesec je obično 14 posto veći i 30 posto sjajniji od punog Mjeseca.
 
Za 'supermjesec' su potrebne dvije stvari - mora se raditi o punom Mjesecu i mora biti blizu Zemlje. Mjesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od naše planete.
 
Supermjesec će za nekoliko dana biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko desetljeća, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada vidjeti u životu.
 
Večeras izađite van i pogledajte u nebo, negdje gdje nema puno uličnog svjetla. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodit će se optička iluzija zbog koje će Mjesec izgledati još veći i spektakularnije.
 
Još jedan supermjesec trebao bi se pojaviti 14. decembra, ali neće biti tako čaroban kao u novembru, najveći u ovome stoljeću.
 
Ipak i on će biti poseban na svoj način. Naime, otežat će promatranje kiše meteora idućega mjeseca, piše BBC.

 

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar