Nobelovu nagradu za hemiju dobili trojica naučnika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju dobili su naučnici Jean-Pierre Sauvage iz Francuske, Fraser Stoddart iz Velike Britanije i Bernard Feringa iz Holandije, za razvoj molekularnih mašina, najmanjih mašina na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nobel / 24sata.info

Trojica naučnika će podijeliti nagradu od osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 830.000 eura za projektovanje i sintezu mašina koje su na molekularnoj razini, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.
 
"Oni su razvili molekule sa pokretima koji se mogu kontrolisati i koji mogu da izvrše određeni zadatak kada se doda energija. Ove molekularne mašine će vjerovatno koristiti u razvoju stvari, kao što su novi materijali, senzori i sistemi za skladištenje energije", navodi se u saopštenju.
 
Ovo je posljednje ovogodišnje naučno priznanje. Japanski molekularni biolog Joshinori Ohsumi ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije. Nagradu za fiziku dobili su britanski naučnici David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterltz za teoretska otkrića u kvantnoj fizici, odnosno topološku tranziciju.
 
Dobitnik Nobelove nagrade za mir biće objavljen u petak, dok će dobitnici za ekonomiju i književnosti biti poznati naredne sedmice.Naučnici će diplomu i medalju dobiti 10. decembra, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

 

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar