Afera Climategate: Zemlja ide prema novom ledenom dobu!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon što su zbog hakerskog napada iz britanskog Climate Research Unita u oktobru procurili hiljade e-mailova, pred oči javnosti izašla je velika istina o globalnom zatopljenju - naučnici zapravo nemaju pojma što ga uzrokuje niti je li uopšte u pitanju globalno zatopljenje.

Arktik / 24sata.info

U e-mailovima su pronađene prepiske jednih od najvećih stručnjaka za klimatske promjene koji tu otvoreno priznaju da u ovom trenutku i u vremenu navodnog globalnog zatopljenja zapravo ne mogu objasniti preniske temperature koje su pogodile svijet. Slijedom takvih saznanja, svi napori da se na summitu o klimatskim promjenama u Kopenhagenu postigne sporazum kojim bi se zemlje svijeta usaglasile oko redukcije emisije ugljičnog dioksida padaju u vodu.

"Činjenica da ne znamo što se zapravo događa s klimom svaki potez u tom smjeru, uključujući smanjenje emisije plinova, čini besmislenim jer nema nikakvog uporišta u nauci niti možemo znati jesu li naši napori uzaludni ili nisu", piše u prepiski Kevin Trenberth, jedan od najvećih svjetskih klimatskih stručnjaka.

Trenberth naime objašnjava kako globalno zatopljenje nastaje kao rezultat toga što Zemlja apsorbira više energije nego što je u određenom periodu gubi, a čega je posljedica porast temperatura. Ali, u jednoj prepiski priznaje kako stručnjaci zapravo ne znaju kuda odlazi taj višak apsorbirane energije niti pretvara li se on u toplinu.

Na web stranici prisonplanet.com postavlja se pitanje i zašto mediji prešućuju prepiske stručnjaka otkrivene u hakiranim mailovima, a čitav slučaj stavljaju u kontekst zavjere. Navode i kako se o globalnom zahlađenju špekulisalo još 70-ih godina, a o čemu su u to vrijeme izvještavali gotovo svi veći svjetski mediji. Tako je naslovnica Newsweeka još davne 1975. bila prekrivena upozorenjem o globalnom zahlađenju, a New York Times je još 1976. izvijestio o tome kako Zemlja ide prema novom ledenom dobu. Tačnije, o globalnom zahlađenju sredinom 70-ih godina pisalo je 56 novina u 45 zemalja svijeta.

Jedan od naučnika u otkrivenoj prepisci, Michael Mann objašnjava kako sada više uopšte nije stvar toga što je istina. Radi se o tome da su neki naučnici više zainteresovani za to da konstruišu priču koja će podržavati postojeću teoriju, onu o zatopljenju, nego da javnost informišu na temelju činjenica.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar