U Travniku počeli Andrićevi dani

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Danima otvorenih vrata Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića”, u Travniku je, na dan rođenja književnog nobelovca, započela manifestacija “Andrićevi dani” koja će trajati do 9. studenoga.

Foto: Arhiv - 24sata.info

Stalnu izložbenu postavku muzeja "Rodna kuća Ive Andrića" svake godine posjećuju tisuće gostiju iz cijeloga svijeta, a kustos Enes Škrgo ističe kako je to samo jedan od dokaza o velikoj zainteresiranosti za Andrićevo književni djelo.

- Ta zainteresiranost ne jenjava. Iako je pisac nekoliko desetljeća mrtav, njegova književnost je jednako živa. I danas, na Dan otvorenih vrata, dolaze učenici i skupine ljudi koje zanima priča o velikoj književnoj karijeri i neobičnom životopisu nobelovca  - istaknuo je Škrgo.

Na upit da prokomentira višegodišnje kritike da u Travniku nema mnogo tragova Andrićevog književnog stvaralaštva, Škrgo je kazao kako spomenuta manifestacija doprinosi da se, barem u listopadu, intenzivnije spominju djela i ime slavnog nobelovca.

- Iako i u ostatku godine ima nekoliko programa i datuma vezanih za Andrića koje obilježavamo, ako govorimo o cjelokupnom kontekstu vidimo da to nije dovoljno i da Andrićevo naslijeđe, kao i njegova velika svjetska slava, nisu stavljeni u funkciju grada i njegovih građana. Postoji, zaista, mnogo osnova da se to inkorporira u ekonomski, duhovni i kulturni život grada i njegove turističke ponude - istaknuo je Škrgo.

Nakon Dana otvorenih vrata u Rodnoj kući Ive Andrića, večeras će biti premijerno izvedena kazališna predstava "Grad, u gradu čaša, u čaši slon", a planirana je i izložba slika i asamblaža Edina Numankadića iz ciklusa Slike/Zapisi i Kutije.

U idućih mjesec dana, uslijedit će brojne promocije knjiga, radionice, predavanja, koncerti, te izvedbe kazališnih predstava, pa će tako 25. listopada biti održana književna večer o Andriću, Bosni i franjevcima, a 5. studenoga planiran je tematski skup "Bosna kao prostor između u književnosti Ive Andrića".

Manifestacija Andrićevi dani utemeljena je 1976. godine, a njezini organizatori su Zavičajni muzej Travnik, Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Travnik, Gradska biblioteka, Hrvatsko kazalište Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, Centar za kulturu i Katolički školski centar "Petar Barbarić".

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar