'Mostarsko ljeto' i ove godine okuplja umjetnike iz zemlje i svijeta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ovogodišnja međunarodna kulturno-turistička manifestacija "Mostarsko ljeto" održat će se od 27. juna do 9. augusta s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupit će, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Foto: Fena

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić kazao je kako "Mostarsko ljeto" uspijeva održati kontinuitet već četvrtu godinu zaredom, naglašavajući kako su javne ustanove kulture uspjele vratiti značaj i mjesto ovoj veoma bitnoj manifestaciji za Grad Mostar.

- Pripremili smo mnoštvo različitih sadržaja, koncerata, predstava, izložbi, radionica..., i dat ćemo sve od sebe da našim sugrađanima i mnogobrojnim posjetiocima Grada Mostara učinimo što ugodnijim predstojeće ljetne dane u našem gradu - poručio je Suljić.

"Mostarsko ljeto" počet će u četvrtak, 26. juna, u Centru za kulturu u 20 sati izložbom slika Ibrahima Novalića "Put moj" i koncertom u izvedbi "Mostar Rock School".

U sklopu bogatog dvomjesečnog programa, između ostalog, bit će upriličena promocija knjige "Smrt u Hagu, nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću" autorice dr. Nevenke Tromp, predstava "Sve je do nas" Emira Hadžihafizbegovića, književno veče s akademikom Abdulahom Sindranom te predstava "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja" u izvedbi banjalučkog Nevid teatra.

Također, bit će upriličen i koncert kršćanske, židovske i islamske duhovne muzike Boston City Singers, izložba "U ogledalu- iz zbirki etnologije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine", promocija knjige Alice Zećo " Svjetlost istine Crkve bosanske" te filmska radionica "Od ideje do realizacije filma".

Organizatori su najavili i manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje", u sklopu koje će biti upriličena tradicionalna dodjela priznanja "Mimar mira" i međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" te koncert "Mostarskih kiša", a veliko zanimanje očekuje se i za koncerte ispod Starog mosta pod nazivom "Old Bridge Fest".

Manifestacija će biti zatvorena 9. augusta u 21 sat koncertom "Rambo Amadeus", koji će biti upriličen u Pozorištu lutaka u Mostaru.

Organizatori "Mostarskog ljeta" su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Generalni pokrovitelji manifestacije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji će i otvoriti ovogodišnje "Mostarsko ljeto", a pokrovitelji su i kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Grad Mostar.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar