Pozorište lutaka Mostar osvojilo šest značajnih nagrada

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pozorište lutaka Mostar u proteklo vrijeme osvojilo je šest značajnih nagrada na međunarodnim festivalima.

Foto: Fena

Na Festivalu dječije umjetnosti FEDU u Sarajevu, nagradu za najbolju glumicu osvojila je Fatima Kazazić za ulogu u predstavi "Bajka o izgubljenom vremenu" u režiji Tamare Kučinović, koja je i sama osvojila nagradu za najbolju adaptaciju i dramatizaciju teksta.

Nakon toga, na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta LutFest u Istočnom Sarajevu, u konkurenciji najboljih europskih lutkarskih pozorišta, Pozorište lutaka Mostar za istu predstavu osvojilo je čak četiri najznačajnije nagrade.

Grand Prix "Zlatna anima" za najbolju predstavu festivala, Igor Vidačković dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, Tamara Kučinović nagradu za najbolju režiju, a nagrada "Magija lutkarstva" - Radoslav Lazić također je pripala predstavi "Bajka o izgubljenom vremenu".

U žiriju LutFesta bili su najznačajniji europski redatelji i profesori lutkarstva.

"Ovim se zbirka nagrada Pozorišta lutaka Mostar uvećala na preko 50, u zadnjih nekoliko godina. Među njima su čak tri Grand Prixa, te brojne nagrade za režiju, glumačka ostvarenja, scenografiju i najljepše lutke. Tako je Pozorište lutaka Mostar potvrdilo da je najnagrađivanija ustanova kulture ovoga grada", navode iz te ustanove.

Također napominju kako uskoro s tom predstavom odlaze na nove festivale i gostovanja "čime nastavljaju biti najbolji veleposlanici kulturne scene Mostara".

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar