Nizom događaja sutra se obilježava Međunarodni dan muzeja i u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Muzeji širom Bosne i Hercegovine obilježit će 18. maja najveću muzejsku manifestaciju - Međunarodni dan muzeja čija je ovogodišnja tema "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije" te Evropsku noć muzeja.

Arhiv / 24sata.info

Manifestaciju 14. put zaredom organizira Međunarodno muzejsko vijeće Bosne i Hercegovine (ICOM) u suradnji sa svim muzejskim institucijama u zemlji, saopćeno je iz ICOM-a BiH.
 
Uz besplatan ulaz u muzeje i duže radno vrijeme, od 10 sati ujutro pa do ponoći, posjetioci će moći vidjeti brojne i raznovrsne sadržaje koji su pripremile muzejske institucije širom BiH.
 
S ciljem promoviranja rada i u skladu s temom muzeji i galerije, osim što posjetiteljima osiguravaju besplatnu posjetu izložbama ili stalnim postavkama, organiziraju različite dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja kroz stalne i povremene izložbe, od promotivnih akcija, interaktivnih radionica za djecu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, predstavljanja knjiga, koncerata, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niza drugih akcija namijenjenih različitim ciljnim skupinama - djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama.
 
Cilj je ukazati na važnost muzeja u razvoju suvremenog društva, ali i probleme s kojima se susreću u radu te afirmirati muzeje kao javne ustanove, ističe se u saopćenju.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar