FOTO+VIDEO / U Mostaru večer puna emocija: Sjećanje na Predraga Matvejevića

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Muzički centar Pavarotti, Univerzitet Džemal Bijedić, Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net, Udruženje žena Univerzum, Udruženje bh. građana u Rimu, Udruženje Dante Alighieri, Udruženje Lipa i Centar za mir i multietničku saradnju, bili su organizatori Večeri sjećanja na Predraga Matvejevića u dvorani MC Pavarotti.

Foto: 24sata.info

Hommage je organizovan povodom druge godišnjice smrti velikog čovjeka, akademika i građanina svijeta, koji je kroz cijeli životni vijek Grad Mostar nosio u srcu i uvijek mu se s radošću vraćao.

Sa večeri sjećanja je poručeno da je  Matvejević bio čovjek na kojeg se uvijek gledalo sa posebnim uvažavanjem.

Direktor MC Pavarotti Elvedin Nezirević kazao je da mu je bila čast biti dio male, ali vrijedne ekipe koja je na dostojan način obilježila dan Matvejevićeve smrti.

- Zadužio nas je spisateljskim i intelektualnim angažmanom, posebno u vremenu devedesetih ili vremenu koje je bilo najteže za naš grad. Imamo obavezu zaštiti njegovo naslijeđe i isporučiti ga najmlađima, kazao je Nezirević.

Prikazan je i kratak dokumentarac Alije Behrama, koji se obratio prisutnima, a čiji je akcenat na onom što je Matvejević gostujući u njegovim emisijama poručivao Mostarcima i Mostaru. 

U sklopu večeri sjećanja na prikazana je i izložba Centra za mir sa fotografijama, dokumentima i autorskim člancima Predraga Matvejevića.

Prisutnima su se obratili i glavna urednica portala Tacno.net Štefica Galić, italijanski ambasador Nicola Minasi i profesor Mile Lasić, te kulturni djelatnik Zlatko Serdarević.

Za muzički ugođaj u sali MC Pavarotti pobrinuo se mladi profesor klavira Mirza Gološ.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar