FOTO: Predstavljena Monografija 'HKD Napredak 1990 – 2015'

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Hrvatsko kulturno društvo Napredak večeras je u Sarajevu u društvu članova i prijatelja predstavilo Monografiju "HKD Napredak 1990-2015", povodom obilježavanja 25. godišnjice obnove.

Foto: FENA

Predsjednik tog društva Franjo Topić naglasio je veliki značaj Monografije ističući da su na 564 stranice opisali mnoga polja djelovanja, od izdavaštva, medijskih projekata, izložbi, tribina, ali i stipendiranja učenika i studenata te humanitarnog rada. 

Dodao je da HKD Napredak ima konstantnost u radu, iako su mnogi predviđali obustavu zbog društvenih okolnosti.

- Ovo je ponos svih članova "Napretka", građana BiH i regije, jer smo odavno prerasli granice naše države - istakao je Topić.

Naveo je da "Napredak" čine i građani drugih vjera i nacija, bez obzira o kakvim se manifestacijama ili segmentima djelovanja radi.

Bivši potporni član HKD "Napredak" i ratni član predsjedništva Republike BiH Stjepan Kljujić istakao je da je to društvo ponos svih bh. građana, posebno Hrvata.

- Nekada su ljudi, koji su bili imućni, imali razumijevanja za mlade, davali su im stipendije, jer su znali da je veličina ljudskog života u davanju i činjenju dobra  - istakao je te dodao da "Napredak" danas nema onu snagu kao nekada, ali da ima dovoljno snage da nastavi kulturno tradiciju i odgoj mladih.

Monografija "HKD Napredak 1990–2015" otkriva kako je Napredak organizirao 7.482 kulturna događaja, 942 manifestacije u Sarajevu i 6.540 manifestacija u podružnicama koje djeluju diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i nizu evropskih zemalja.

Posebnu pozornost zaslužuju oni dijelovi Monografije koji govore o djelovanju Društva u prvim godinama nakon obnove.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar