'Kaštanka' najbolja predstava, 'Prodani smijeh' nagrada za lutkarsku animaciju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Odlukom žirija 19. međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut Fest" Istočno Sarajevo Gran pri skulptura "Zlatna anima" za najbolju predstavu dodijeljena je za predstavu "Kaštanka" Kazališta Virovitica i Lutkarskog kazališta Zadar.

Foto: FENA

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je rediteljima predstave "Igra vremena" Lutkarskog pozorišta Davida Zuazole (Španija): Marek Chodaczinski (Poljska), Manuel Dias (Portugal), Chiaf Hsu (Taivan), Toni Rumbau (Španija), Liliana Palacio (Kolumbija), Anurupa Roi (Indija), David Zuazola (Španija).

Nagrada za najlutkovitiju predstavu Kamena ruka "Henrik Jurkovski" dodijaljena je za "Avanture sa Karlsonom" Dečje pozorište Subotica (Srbija).

Nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz" Marko Kovačević za Davida Zuazola za koncept, režiju i vizuelni identitet  u predstavi Igra vremena", Lutkarsko pozorište Davida Zuazole (Španija).

Blagovesta Vasileva dobitnica je nagrade za najbolju kreaciju lutaka i scenografije za lutke u predstavi "Trapavi zmaj" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" Zrenjanin (Srbija).

Nagrada za animaciju pripala je Zlatanu Školjiću, za ulogu Konjića Kopitića u predstavi "Prodani smijeh" Omladinske dječije i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BiH).

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka i glumačko ostvarenje ide za ansambl Državnog lutkarskog pozorišta Sliven (Bugarska) za predstavu "O maloj princezi".

Nagradu za animaciju dobila je Sara Lustik za ulogu Psića u predstavi "Kaštanka" Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska), a nagrada za originalnu muziku pripala je Igoru Karliću za muziku u istoj predstavi.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je za "Avanture sa Karlsonom" Dečje pozorište Subotica za kompletno osmišljen projekt za djecu, a za "Patkica Žutkica" Pozorišta lutaka Niš (Srbija) za interaktivan odnos glumaca sa publikom.

Žiri novinara i kritike odlučio je da nagrada "Magija lutkarstva" Radoslav Lazić bude dodijeljena za predstavu "Igra vremena", Lutkarsko pozorište Davida Zuazole (Španija), a nagrada "Poetika lutkarskog izraza" - Vojislav Vojo Vujanović za predstavu "Kaštanka", Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar.

Plakete festivala pripale su Pozorištu lutaka Mostar (BiH) za 65 godina rada i Pozorištu lutaka Niš (Srbija) za 60 godina rada.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut Fest" održan je od 13. do 18. maja u Istočnom Sarajevu pod motom "Poetika lutkarskog izraza".


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar