Koncertom Gardijskog orkestra Bugarske otvorena 'Sarajevska zima 2018'

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Koncertom Gardijskog orkestra Bugarske "Susret kultura: Od brassa do jazza" posvećenog bugarskim predsjedanjem Vijećem Evropske unije večeras je u Narodnom pozorištu svečano otvoren Festival "Sarajevska zima" čiji je ovogodišnji moto "Drugo lice svijeta".

Foto: FENA

Taj znameniti kulturni događaj okupio je brojne građane, predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života u BiH, kao i diplomatskog kora u našoj zemlji.
 
Direktor Festivala Ibrahim Spahić pozdravio je predstavnike Bugarske, počasnog gosta Festivala, koja je prva priznala nezavisnu i suverenu BiH, a koja predsjedavanjem Vijećem Evropske unije otvara novu mogućnost evropskih reintegracija za dobrobit Evrope.
 
- Pokrovitelji UNESCO i Vijeće Evrope, i mi, imamo istu misiju, a to je predstavljanje kulture različitosti i posvećenost nauci, kulturi, slobodi govora i stvaralaštvu - poručio je Spahić.   
 
Ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Cvetkova-Karabaševa istakla je da je repertoar koncerta odabran u skladu sa motom ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime "Drugo lice svijeta", te u duhu bugarskog predsjedavanja Vijećem EU "Zajedno smo jači".
 
- Ujedinimo se ovim koncertom kroz univerzalni jezik muzike označavajući jedinstvo kroz različitost - poručila je.
 
Također je naglasila da su jedinstvo, pomirenje i saradnja među zemljama regiona potvrđeni i jučer usvajanjem Strategije za zapadni Balkan.
 
- Bugarska polaže i nastavit će polagati napore za proces evropskih integracija. BiH može računati na našu podršku - zaključila je ambasadorica Cvetkova-Karabaševa.
 
Otvaranju je prethodio preformans mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Južne Koreje, Japana, Kine i Indije na Pozorišnom trgu "Susan Sontag".

 

(fena)

Pošaljite Facebook komentar