Projekt "Hagada, bliža vama": Otvorenje obnovljene prostorije 22. februara

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa UNESCO-m, finansira obnovu i bolje obezbjeđenje prostorije Zemaljskog muzeja BiH u kojoj je pohranjena Hagada (jevrejski rukopisno-oslikani kodeks koji je nastao u drugoj polovini 14. stoljeća na području sjeverne Španije), kao i njenu bolju prezentaciju publici.

Foto: Arhiv

Radovi su trajali nekoliko mjeseci, a inauguracija novog prostora bit će 22. februara.

Realizacija projekta  "Hagada, bliža vama" omogućit će Zemaljskom muzeju BiH čuvanje Hagade u boljim uslovima i prezentaciju prilagođenu publici.

Nivo zaštite Sarajevske Hagade od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe, značajno je unapređen. Također, novi sistem prezentacije knjige umanjuje potrebu za čestim ručnim manipuliranjem, a što sve zajedno doprinosi njenoj boljoj zaštiti.

Zahvaljujući ovim poboljšanjima, publika će moći vidjeti Hagadu dva puta sedmično, i to u periodima koji će uskoro biti objavljeni.

Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci  ponovno će uživati u blagodetima ovoga vrijednog srednjovjekovnog jevrejskog rukopisa, a Zemaljski muzej BiH moći će privući više posjetilaca iz cijelog svijeta.

Francuska, UNESCO i Zemaljski muzej BiH, također, su poboljšali prezentaciju sadržaja Hagade.

Postavka velikog ekrana omogućuje da se stranice Hagade virtualno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima UNESCO-a, kopije Hagade bit će ponovno odštampane, uz novu studiju koja ce nam otkriti do sada nepoznate podatke.

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson izjavio  je da Projekat "Hagada bliža vama" izražava nastojanje Francuske da podrži budućnost Zemaljskog muzeja BiH.

- Nadamo se da će ova obnova pomoći Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine da u boljim uslovima krene u budućnost i da će podstaći i druge donatore da podrže valorizaciju njene neprocjenjive zbirke - kazao je.

UNESCO je izuzetno ponosan na učešću u projektu, koji finasira Vlada Republike Francuske, jer na ovaj način pomaže u zaštiti vrijednog rukopisa, svjedoka viševjekovnog suživota na ovim prostorima, koji je od novembra 2017. godine uvršten u Registar Pamćenje svijeta, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar