Zemaljski muzej BiH obilježava 130 godina

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas će bogatim programom svečano obilježiti 130. godina.

Arhiv / 24sata.info

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina - ističe se u saopćenju Zemaljskog muzeja BiH.
 
Tokom današnjeg dana posjetioci će,  između ostalog, moći prisustvovati  otvaranju  obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, predavanjima:  Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači: Ernis Šljivo i Samir Avdić, kustosi ZMBiH) , Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), te otvaranje izložbe „Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“ autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.
 
Na programu obilježavanja 130 godina Muzeja su i brojne radionice i prezentacije u obnovljenoj sali u Odjeljenju za prirodne nauke
 
Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja trajat će od 10.00  do 23.00 sata. Ulaz je  besplatan. 
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar