Narodno pozorište Mostar: 25 godina od smrti Ahmeta Obradovića

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Danas se navršava 25 godina od smrti Ahmeta Obradovića, dugogodišnjeg reditelja, pisca i direktora Narodnog pozorišta Mostar, pozorišnog entuzijasta čijom je inicijativom u slikarnici NPM-a otvorena tzv. “Alternativna scena”, a godine 1991. organizovan Prvi festival komedije BiH “Mostarska liska”.

Foto: 24sata.info

Stalni reditelj mostarskog Narodnog pozorišta postao je 1973. godine, a funkciju direktora te kuće obavljao je od 1987. do 1993. godine. Ostavio je nemjerljiv doprinos rastu i razvoju Narodnog pozorišta Mostar i kulturnom životu grada, saopćeno je iz tog pozorišta.
 
Ahmet Obradović rođen je u Mostaru 18. maja 1946.godine, gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Amaterski se počeo baviti režijom u Stocu, gdje je kao srednjoškolac sa Kulturno umjetničkim društvom Marko Mihić režirao "Zulumćara" Svetozara Ćorovića.
 
Nekoliko godina je živio u Banjoj Luci i za list „Glas“ pisao filmske i pozorišne kritike. Odsjek režije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu upisao je 1969/70. godine u klasi prof. Miroslava Bejlovića.
 
Na prvoj godini studija scenski je osmislio Studenski festival poezije, a 1971. godine prvi je u ondašnjoj Jugoslaviji dramatizovao roman „Tvrđava“ Meše Selimovića.
 
Za postavku “Tvrđave” sa Studentskim teatrom u Beogradu nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja kulturno – umjetničkih društava Srbije.
 
 Kao stipendista Narodnog pozorišta Mostar diplomsku predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf“ Edvarda Olbija Obradović je režirao je na velikoj sceni tog pozorišta 10. marta 1973. godine.
 
Poslije toga postaje stalni reditelj Narodnog pozorišta u Mostaru, a 1987. postavljen je za direktora Pozorišta.
 
U mostarskom Narodnom pozorištu režirao je 33 predstave, od kojih i svoja dva autorska teksta. Režirao je i izvan matične kuće, predstave višestruko nagrađivane. Autor je i nekoliko dokumenarnih filmova, među kojima i filma o glumcu Avdi Džinoviću.
 
Tokom 1992. godine za RTV Sarajevo snimio je dokumentarni film o mostarskim izbjeglicama u Hrvatskoj “Konvoj za život”, emitovan na RTV Sarajevo 1993. godine.
 
 Ahmet Obradović je umro 30. januara 1993. u zagrebačkoj bolnici, a pokopan je 3. februara 1993. godine u haremu Balinovac u Mostaru.
 
 Na obnovljenom Festivalu “Mostarska liska” ustanovljena je Nagrada-plaketa “Ahmet Obradović” za najbolju režiju, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar