Jubilej pjesničkog velikana: Mak Dizdar na stogodišnjicu svog rođenja dobija "novi život"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Manifestacija pod nazivom "Mak Dizdar – prvih stotinu godina" bit će organizirana od 17. do 21. oktobra u Sarajevu povodom obilježavanja 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara koji je ostavio nemjerljiv trag na kulturnoj sceni BiH.

Foto: Klix.ba

Na Maka Dizdara će podsjetiti oni koji su inspirisani njegovim radom, te će kroz bogat program - akademiju, međunarodnu naučnu konferenciju, promociju knjiga, dodjelu nagrada, radionice i predavanja, predstaviti i reinterpretirati bogato Dizdarovo književno stvaralaštvo.

Manifestacija će početi u Narodnom pozorištu Sarajevo gdje će biti upriličena akademija i muzički teatar "Mak Dizdar prvih 100 godina", pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Profesor bošnjačke književnosti Filozofskog fakulteta UNSA Sanjin Kodrić i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije kazao je danas na konferenciji za medije da će centralni dio programa biti međunarodna naučna konferencija koja će 19. oktobra u Bošnjačkom institutu okupiti naučnike iz BiH i inozemstva - Kanade, Norveške, Velike Britanije i Hrvatske, sa 40 prijavljenih izlagača, te više od 50 učesnika.  

- Ta činjenica govori o tome koliko je književno i kulturno djelo Maka Dizdara i bosansko, ali i jedna univerzalna vrijednost kojom se kao takvom uvijek možemo ponositi - kazao je on.

Direktorica Bošnjačkog instituta Fondacije Adila Zulfikarpašića Amina Džuvić-Rizvanbegović je navela da će rezultat konferencije biti zbornik radova izlagača skupa, koji će sadržavati 56 naučnih radova, što je ocijenila impozantnim brojem.

Konferencija će biti nastavljena 21. i 22. oktobra programom na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, a završena izletom u Dizdarov rodni Stolac, gdje će posjetiti Makovu hižu i nekropolu stećaka Radimlju, neiscrpnu pjesnikovu inspiraciju.

O programu manifestacije su govorili i direktor Fondacije "Mak Dizdar" i predsjednik Organizacionog odbora Gorčin Dizdar, kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić, autorica muzičko-scenskog performansa "Mak Dozdar - prvih stotinu godina", te autor Fragmenata spomenika Maku Dizdaru i izložbe MAKKAM Adis Fejzić.

Historijski muzej BiH će 17. oktobra otvoriti biblioteku te institucije i izložbu MAKKAM, a bit će predstavljena i skulptura Fragmenti spomenika Maku Dozdaru Adisa Fejzića, te izložba "Mak Dizdar - prvih 100 godina".

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH bit će upriličena premijera filma "Mak" i razgovor s autorom Amarildom Gutićem.

Također će u okviru programa Sarajevski dani poezije u Bošnjačkom institutu 19. oktobra biti organizirano pjesničko veče posvećeno Maku Dizdaru pod nazivom "Pjesnici o Maku Dizdaru", a oratori će biti Nenad Tanović, Hadžem Hajdarević, Abdulah Sidran, Asim Kujović.

Promocija časopisa "Behar" i specijalnog broja Preporodovog žurnala bit će upriličena 21. oktobra u Mikser Houseu.

Projekt "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" podržali su Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja, Fondacija za muzičke, scenske i likovne djelatnosti FBiH, Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, Općina Centar, Kabinet potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i Međunarodna kulturna manifestacija "Zeničko proljeće".

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar