Muzej Hercegovine: Šantićeve večeri ne traju 98, nego 48 godina

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dopis iz Muzeja Hercegovine prenosimo u cijelosti.

Arhiv / 24sata.info

"U povodu raznih dezinformacija koje možemo čuti u zadnje vrijeme u javnosti o manifestaciji “Šantićeve večeri poezije”, preporučujemo knjigu sa istoimenim nazivom u izdanju Muzeja Hercegovine Mostar, autora Salke Šarića u kome je predstavljena ova književna manifestacija tj. njen nastanak i trajanje od 1969. godine.
 
“Posebno preporučujemo uvodnik knjige u kome je napravljen presjek njenog nastajanja i trajanja. Manifestacija je nastala, kako se navodi u knjizi, na inicijativu Ravijojle Rave Kolak, kustosice Odjeljenja književnosti Muzeja Hercegovine Mostar 1968. godine kao jedna od inicijativa u sklopu obilježavanja jubileja 100 godina od rođenja Alekse Šantića s ciljem da manifestacija PREZENTIRA BOGATU KNJIŽEVNU I KULTURNU PROŠLOST MOSTARA, TE AFIRMIŠE MLADE PJESNIKE”, stoji u saopćenju Muzeja Hercegovine.
 
Prve Šantićeve večeri poezije održane su 30. juna 1969. godine u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar i redakcije nedeljnika “Sloboda”.
 
Knjiga Šantićeve večeri poezije, koju je priredio Salko Šarić, predstavlja i sadržaje svih proteklih Večeri u periodu od 1969. godine pa do 2009. godine, kao i tekstove o Povremenoj nagradi na Šantićevim večerima poezije, te Pravila Šantićevih večeri poezije koja je donijela Opštinska konferencija Kulturno-prosvjetne zajednice Mostar 06.06.1978. godine, stoji u dopisu Muzeja Hercegovine kojeg je potpisao direktor Asim Krhan.
 
Uz saopćenje za javnost, Muzej Hercegovine je dodao i link na kojem se može pročitati knjiga Salke Šarića
 
https://view.joomag.com/santiceve-veceri-poezije/0452973001421232827?short
 

(Mostarski.ba)

Pošaljite Facebook komentar