NPS: Đurevska će ostati upamćena kao duša scene i nesebično dobar čovjek

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sinoć je u 65. godini preminula istaknuta pozorišna i filmska glumica Nada Đurevska, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Arhiv / 24sata.info

Vijest o njenoj smrti s dubokim žaljenjem primile su njene kolege iz Narodnog pozorišta iz kojeg je saopćeno da će Đurevska ostati upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna, ali i nesebično dobar čovjek.
 
"Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranili su neizbrisive umjetničke kreacije. Pamtimo Nadine izvedbe u predstavama "Sarah Bernhardt", "Tartuffe Hamlet", "Biće, biće", "Derviš i smrt", "Kraj igre", "Suton", "Roberto Zucco", "Hanka", "Partija remija", "Tvrđava", "Sakati Billy", "Višnjik", "Legenda o Ali-paši", "Prvi put s ocem na izbore", "Ženski turbo-folk bend", igrajući na svim scenama BiH pozorišta", saopćeno je iz NPS.
 
Đurevska je dobitnica brojnih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine. Predstavom "Višnjik" Narodnog pozorišta Sarajevo 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.
 
Nada Đurevska je dobitnica i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine, a nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.
 
Iz NPS-a navode da je otišla tiho, kako je i živjela.

 

(Klix)





Pošaljite Facebook komentar