Sarajevo: Upriličen tradicionalni Božićni koncert u Narodnom pozorištu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" organiziralo je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo tradicionalni Božićni koncert u povodu predstojećeg najradosnijeg pravoslavnog praznika.

Foto: FENA

U dupke punoj dvorani Narodnog pozorišta publika je uživala u šarolikom i zanimljivom koncertnom programu, kojeg je izveo mješoviti hor SPD "Jedinstvo" a sopran i bariton Karolina Mihajlović izvela je Božićni tropar "Roždetstvo Tvoje" i "Veličit duše moja Gospoda" Pavela Česnokova.
 
Također su Mirjana Šovran (sopran) i Sanja Radojković (klavir) izvele Ariju "Quando me'no vo" iz opere "La Boheme" Đakoma Pučinija i Ariju "Je veux vivre" iz opere "Reomeo i Julija" Šarla Gunoa.
 
Ljubitelji etno muzike uživali su u izvedbama banjalučke grupe "Trag" i njihovim osavremenjenim pjesmama "Žubor", "Aj mene majka jednu ima", "Ajde jano, Marijo ćero", i drugim.
 
Marko Kalajanović je izveo pjesmu Alekse Šantića "I opet mi duša sve o tebi sanja" te rusku pjesmu "Tamna noć" Vladimira Garieviča Agatova.
 
Učesnici su ujedno odali počast članovima vojnog ansambla "Aleksandrov" koji su 25. decembra 2016. godine poginuli u avionskoj nesreći.
 
Koncert je održan uz podršku Narodnog pozorišta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i OSCE-a.

 

(FENA)
 

Pošaljite Facebook komentar