U Mostaru otvorena prva Kaymek izložba rukotvorina

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U organizaciji Instituta Yunus Emre Mostar i Kaymek centar za edukacijske tečajeve i umjetnost večeras je u Mostaru otvorena prva izložba ručnih radova kojom su predstavljena djela 224 polaznika besplatnih Kaymek tečajeva ručne izrade, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: Anadolija / 24sata.info

Prilikom svečanog otvaranja izložbe koordinatorica Kaymek kurseva u Mostaru Billur Dilber je naglasila kako je ponosna izložbom koja donosi 400 djela nastalih na pet različitih tromjesečnih tečajeva.

Tečajevi koje je organizacija Kaymek nudila u zadnjem ciklusu, kako je pojasnila Dilber, su ukrašavanje drveta (decoupage), keranje, izrada nakita, izrada dekoracija od filca i tečaj arapske kaligrafije.

"Proveli smo prelijepa sva i pol mjeseca s polaznicima kursa i radili u prelijepoj atmosferi. Završen je prvi ciklus kurseva u Mostaru i nadam se da ćemo u novom ciklusu kurseva, koji će početi u februaru, raditi s istom pozitivnom energijom", kazala je koordinatorica Dilber za Anadolu Agency (AA).

Ona je prilikom svečanosti zahvalila brojnim gostima na interesiranju za izložene rukotvorine, ali i svima koji su pomogli u održavanju kurseva kako bi nastala.

Direktor Instituta Yunus Emre Mostar, Yunus Dilber je naglasio kako je izložba u Institutu Yunus Emre Mostar i organizacije Kaymek Mostar napravljena u suradnji sa Centrom za djecu i omladinu s posebnim potrebama 'Los Rosales' i s Udruženjem roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama 'Sunce' Mostar, te kako su eksponati napravljeni na kursevima koji su trajali oko dva i pol mjeseca.

"Uspjeli smo s našim polaznicima napraviti oko 1.000 djela od kojih je izloženo njih oko 400. Pored toga što imamo jaku želju da svi polaznici naših kurseva nauče određene aspekte turske i bosanske umjetnosti, mi, također, pridajemo veliki značaj izučavanju turskog jezika. Stoga, svi polaznici naših kurseva od danas mogu pridružiti i kursevima tuskog jezika s popustom od pedeset posto", kazao je Dilber te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u održavanju kurseva i ostvarenju izložbe rukotvorina u Mostaru.

Direktor Centra za ženu i porodicu pri opštini Kayseri, Serkan Kaya, kazao je kako je izuzetno sretan što je u Mostaru po prvi put otvorena izložbe Kaymeka.

"Organizacija Kaymek u Kayseriju svake godine pravi najveću izložbu u Anadoliji. Ovog septembra smo napravili izložbu na kojoj smo izložili oko 5.000 radova, a ona je bila postavljena na prostoru od deset hiljada kvadratnih metara. Međutim, usprkos svemu tome, ja osjećam poseban ponos zbog toga što danas u Mostaru otvaramo ovu izložbu", kazao je Kaya za Anadolu Agency (AA).

Kaymek je velika organizacija koja je iz malog centra uspjela prerasti u fabriku umjetnosti. Sada broji oko 220 profesionalna predavača i 130 ljudi koji rade u njhovim službama diljem svijeta, a Mostar je 40. Kaymekov centar. 

Da se radi o veoma značajnom događaju za predstavljanje turske umjetnosti, svojim dolaskom je pokazao i vicekonzul Republike Turske u BiH Bilal Kose, koji je prilikom svečanosti u Mostaru polaznicima kurseva uručio certifikate.

Izložba će biti otvorena do petka svakim danom od 9 do 18 sati u prostorijama Instituta Yunus Emre Mostar.

 

(Vijesti.ba / AA)

Pošaljite Facebook komentar