Vikend stripa u Mostaru

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prvi mostarski strip vikend, u organizaciji Udruženja "Mostrip", biće organizovan 16. i 17. decembra u gradu na Neretvi i okupiće poznate domaće autore poput Enisa Čišića i Renata Vladimira Bosanca, koji sarađuju sa čuvenim "Marvel Comicsom".

Foto: Agencije / 24sata.info

Učesnici će biti i Dražen Kovačević koji je neke od prvih radova, kritiku režima Slobodana Miloševića izraženu kroz karikaturu i strip, izdao za beogradski opozicijski magazin "Danga" i Milorad Vicanović, koji trenutno radi na serijalima "Wunderwaffen", "Jour J" i "USA uber alles".

Strip umjetnik Milorad Vicanović planira da na ovom strip vikendu predstavi svoj rad "Wunderwaffen", koji radi za francusko-belgijsko tržište.

"Radi se o prva dva albuma 'Wunderwaffen' serijala koji je stekao veliki uspjeh u Francuskoj. Tematski ovaj serijal je vezan za alternativni prikaz Drugog svjetskog rata, gdje su u fokusu njemačka superoružja, posebno avijacija", istakao je Vicanović.

Ovaj umjetnik trenutno radi na 11. nastavku ovog stripa. Vicanović dodaje da će tokom vikenda u Mostaru zajedno s ostalim učesnicima odvojiti jedan dan tokom kojeg će crtati za goste manifestacije, a nakon toga je u planu i promocija njegovih izdanja zajedno sa drugim strip umjetnicima.

"Sličan događaj organizujem već devet godina u Laktašima i sudeći po iskustvima, bez obzira na video-igre i druge oblike zabave, moram reći da za strip umjetnost postoji interes, ali da bi se ona vratila na scenu, potrebna je organizacija više ovakvih manifestacija", ističe Vicanović.

On smatra da bi se na taj način podigla svijest kod mladih ljudi, koji bi stvorili sklonost ka stripu kao obliku umjetničkog izražavanja.

Dodaje da su mlađe osobe koje zanima strip većinom okrenute američkom i japanskom stripu.

Posljedica toga je što je u posljednje vrijeme došlo do hiperprodukcije ekranizacija američkih superjunačkih stripova i pojave manga crtanih filmova na našem području.

S druge strane, starija generacija je najviše okrenuta klasici: italijanskim, francuskim, belgijskim i u jednoj mjeri španskim stripovima.

"Kod nas je čitanje stripova uslovljeno ekonomskom situacijom. Zbog toga najzastupljenija izdanja su iz kuće 'Boneli', koja su mnogo jeftinija. Takođe imate i činjenicu da postoji veliki broj ljudi koji su i prije rata čitali 'Bonelijeve' stripove pa su im ostali vjerni", dodao je Vicanović.

Sva dešavanja tokom vikenda održavaju se u striparnici "Tarantula" i u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" na Rondou.

 

 

(24sata.info / NN)

Pošaljite Facebook komentar