Hadžialić: Književnici dolaze iz BiH, a ne Republike Srpske

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ističe da je potrebno pored imena književnika koji dolaze iz entiteta Republika Srpska da se navede sljedeće: "N.N., Bosna i Hercegovina (entitet Republika Srpska)"

Sabahudin Hadžialić / 24sata.info

U Beogradu će od 16. do 21. septembra biti održani Međunarodni susreti književnika, a zbog činjenice da uz autore iz BiH stoji kao odrednica prebivališta Republika Srpska, reagovao je književnik Sabahudin Hadžialić.

Poštovane kolege i kolegice iz Udruženja književnika Srbije, kao član i Udruženja književnika Srbije iz države Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva ravnopravna entiteta Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine, molim vas da izvršite korekciju u navođenju zemalja iz kojih dolaze uvažene kolege književnici. Naime, pored međunarodno priznatih zemalja se nalazi i entitet u sastavku Bosne i Hercegovine - Republika Srpska (u dokumentu: "Gosti 51 susreta").

Istovremeno, kao legalista, izuzetno poštujem legalitet i legitimitet svake od zemalja, pa tako i Srbije. Šta mislite, kako bi izgledalo kada bi u Bosni i Hercegovini govorili o gostima iz Sandžaka i Vojvodine odnosno Šumadije, umjesto iz Srbije. Republika Srpska, naravno, ima mnogo jači sadržaj, kao entitet u odnosu na regije u Srbiji, ali i dalje je dio Bosne i Hercegovine - navodi Hadžialić u dopisu.

Ističe da je potrebno pored imena književnika koji dolaze iz entiteta Republika Srpska da se navede sljedeće: "N.N., Bosna i Hercegovina (entitet Republika Srpska)"

-Naime, radi se o međunarodnim susretima i gosti dolaze iz međunarodno priznatih zemalja, a koliko znam Republika Srpska nije država, već entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine - piše u dopisu Hadžialića organizatorima Književnih susreta u Beogradu.

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar