Parodi: Povećanje PDV-a nije u fokusu, impresivan učinak Porezne uprave FBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Povećanje poreza na dodanu vrijednostu BiH nije u našem fokusu, ali jeste smanjenje oporezivanje rada koje je u Bosni i Hercegovini najveće u regionu, izjavio je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi u intervjuu za Nezavisni istraživački centar NICK.

Arhiv / 24sata.info

Parodi je za NICK govori netom poštoje MMF usvojio vrlo važne odluke vezane za nastavak podrške bh. vlastima u proširenom kreditnom aranžmanu, te prihvatio i pregled ekonomskog stanja i reformi u BiH. Glavni čovjek ove institucije za BiH pohvalio je i rad Porezne uprave FBiH.

 NICK: Možemo li ove godine očekivati značajniji ekonomski rast, posebno nakon što su usvojene akcize i otvoren prostor za značajnije infrastrukturne radove?
 
PARODI: Da, u poređenju sa procjenjenim rastom od 2.7 posto u 2017., u 2018. možemo očekivati rast BDP-a od 3.2 posto. Imajte na umu da izgradnja Koridora 5c u narednih 9 godina, u ukupnom iznosu od oko 12 posto BDP-a iz 2017, jeste najveći infrastrukturni projekat zemlje u posljednjim decenijama. Ovaj projekat će pomoći da se otvore nova radna mjesta u sektoru građevinarstva a istovremeno će dugoročno povećati proizvodne kapacitete i ekonomski potencijal.
 
IMPRESIVAN UČINAK
 
NICK: Da li podržavate izmjene Zakona o PDV-u, odnosno njegovo povećavanje?
 
PARODI:
U okviru EEF programa nismo sa vlastima razgovarali o izmjeni stope PDV-a. Naš fokus u narednom periodu je usmjeren na smanjenje oporezivanja rada koje je među najvećim u regionu. Visoki porezi na rad “ubijaju radna mjesta” jer povećavaju troškove zapošljavanja radnika. Također, stimulišu poslodavce da isplaćuju plate “ispod stola” i izbjegavaju poreze. Tako učvršćena “siva ekonomija” doprinosi nejednakosti u primanjima i dodatno pritišće rast.
 
NICK: Da li pratite proces imenovanja direktora Porezne uprave FBiH i da li ste zadovoljni radom dosadašnjeg rukovodstva?
 
PARODI
: Učinak Porezne uprave FBiH u posljednjih nekoliko godina je impresivan. Dozvolite mi da naglasim da je samo u 2017. naplata direktnih poreza porasla za više od 13 posto. To je mnogo više od ekonomskog rasta, i jasno pokazuje da porezna uprava radi svoj posao.
 
NICK: BiH je uspješno okončana prvi pregled EFF aranžmana, što je rijetkost u odnosu na ranije godine. Smatrate li da ovaj program ispunjava svoju svrhu?
 
PARODI:
Provođenje programa je uglavnom zadovoljavajuće uprkos kašnjenjima u pogledu reformi. Što želim ovim reći? Prvo, većina fiskalnih ciljeva iz programa je ispunjena, budžeti su usvojeni na parlamentima BiH te entiteta i u skladu su sa preporukama MMF-a. Drugo, vlasti su harmonizirale entitetske zakone o porezu na dobit, što će pojednostaviti oporezivanje za preduzeća i smanjiti prostor za poresku evaziju. Treće, novi zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo na nivou entiteta će pomoći u modernizaciji bankarskog sektora BiH i učinit će ga više sigurnim. Još uvijek čekamo na usvajanje Zakona o osiguranom depozitu u Parlamentarnoj skupštini BiH čime će se ovaj sistem zaokružiti. Četvrto i posljednje, usvajanje povećanja akciza će pomoći da se osigura dodatno finansiranje za Koridor 5C, najveći infrastrukturni projekat u zemlji, što će polučiti većim rastom i zaposlenošću.
 
ZAŠTO ĆE SE RAST NASTAVITI
 
NICK:
Kako cijenite ekonomsku situaciju u BiH i u entitetima pojedinačno?
 
PARODI: Sveukupno gledajući, ekonomija je stabilna i očekujemo da će tempo rasta ubrzati u skoroj budućnosti. Osnove makro stabilnosti su rezultat višegodišnjeg opreznog fiskalnog upravljanja i aranžmana valutnog odbora.
 
Nedavno usvajanje povećanja akciza na gorivo, za koje se očekuje da će deblokirati vanjsko finansiranje za infrastrukturne investicije, je dobrodošlo i trebalo bi da stimuliše ekonomske aktivnosti, otvaranje novih radnih mjesta u kratkom roku te da poveća potencijal rasta u dugom roku.
 
Međutim, potrebno je hitno posvetiti pažnju rastu koji će biti vođen privatnim sektorom, što je ključ za otvaranje novih radnih mjesta, posebno za kategoriju mladih ljudi. Da bi promovisali aktivnosti privatnog sektora, potrebno je da vlade ubrzaju provođenje reformi s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.
 
Naravno, visok politički rizik BiH i dalje predstavlja smetnju za sposobnost zemlje da privuče strane investicije a efekti politika u pravcu unapređenja poslovnog okruženja  mogu se izkompromitovati ukoliko politički rizik ostane visok ili ako se poveća.

 

(24sata.info)

 

 

Pošaljite Facebook komentar