VIDEO / Sanja Ilić: Dosta je bilo ratova i loših filmova o nama

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Velika mi je čast da smo dobili najviše glasova i od publike i od stručnog žirija "Beovizije". To se baš rijetko dešava i utoliko je pobjeda veća i značajnija. Meni se u karijeri često dešavalo da na festivalima dobijem nagrade i stručnog žirija i publike, rekao je Sanja Ilić ispred srpskog sastava "Balkanika" u intervjuu za "Nezavisne" povodom plasmana na "Evroviziju".

Arhiv / 24sata.info

"Balkanika" će pjesmom "Nova deca" predstavljati Srbiju na takmičenju za najljepšu pjesmu Evrope, koje se 8, 10. i 12. maja održava u Lisabonu, u Portugalu. 

NN: Da li ste očekivali pobjedu na "Beoviziji"?

ILIĆ: Kada je pjesma "Nova deca" bila gotova, mi smo bili prezadovoljni, zajednički smo odlučili da je šaljemo na "Beoviziju", jer je imalo smisla pobijediti. To "Balkaniku" svrstava u još višu kategoriju na svjetskoj sceni, a Srbiji donosi lijepu i kvalitetnu prezentaciju umjetnosti.

NN: Mnogi obožavaoci i kritičari istakli su da ste favorit za pobjedu i prije samog izvođenja, koliko Vam znači takvo mišljenje javnosti o Vašem radu?

ILIĆ: Nas su proglasili pobjednikom još istog dana kada je objavljeno koje pjesme su primljene na takmičenje. Da li zbog našeg poznatog imena "Balkanika", naše uspješne karijere i spektakularnih koncerata ili mog imena, taj položaj favorita se zadržao do samog glasanja.

NN: Stekli ste popularnost širom planete unikatnim zvukom. Sada predstavljate svoju zemlju na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Koliko Vam znači to priznanje i prilika da pokažete Evropi Vaš rad?

ILIĆ: Ovo će biti prilika da se kompletna Evropa upozna sa našim zvukom. Ipak je to najveća muzička manifestacija, možda i na planeti, i svako pojavljivanje na tom takmičenju vuče za sobom nebrojeno mnogo koristi za promociju grupe, srpske muzike i Srbije uopšte. Svaki ton koji se odsvira i otpjeva tamo biće zvuk koji dolazi iz Srbije i svijet to mora da shvati da na ovom podneblju živi mnogo mladih, lijepih i talentovanih umjetnika. Dosta je bilo ratova, ružnih priča i loših filmova o nama. Vrijeme je da se situacija promjeni.

NN: U jednom intervjuu rekli ste da je Vaša supruga Tatjana Karajanov-Ilić zaslužna za stvaranje pobjedničke pjesme. Možete li nam reći kako je tekao proces nastanka ove numere?

ILIĆ: Krajem ljeta imao sam pjesmu koja je bila spremna za "Beoviziju", ali nisam bio zadovoljan srednjim dijelom. Skoro da sam i odustao, a rok se primicao. Tada mi je supruga Tatjana Karajanov, koja je homeopata, a muzički je veoma nadarena, predložila da se zajednički potrudimo i da iskomponujemo pjesmu. Vrlo brzo smo to uradili i dalji razvoj situacije znate. Evo nas ovdje gdje smo.

NN: Nakon "Beovizije" bilo je različitih komenatara na Vašu pobjedu, pa i onih negativnih, čini li Vam se da je u kodu našeg naroda da u svemu tražimo negativnu stranu, čak i onda kada nema ni najmanjeg razloga za to?

ILIĆ: Ne. U kodu našeg naroda samo ima sitnih grešaka. Takozvanih bagova. Na sreću, toga ima u vrlo malom procentu, ali je dovoljna jedna greška da pokrene novinare i navede ih na pogrešan put, a sve u cilju samopromovisanja. Ja uopšte ne želim da se osvrćem na takve komentare, jer mi, grupa „Balkanika", od prvog dana propagiramo  ljubav, dobrotu i mir među ljudima. Poruka naše pjesme je da stižu nova, lijepa, pametnija djeca, ljepša i pametnija od nas, koja će nam stvoriti bolji svijet, a mi ćemo ih podržati na pravi način. Mislim da se naša misija polako ostvaruje, jer smo već dobili toliko poziva u kojima nam se ljudi obraćaju sa pričom da su prepoznali ideju i da će se truditi da je slijede. Svako na svoj način i svako u skladu sa svojim mogućnostima.

NN: Da li Srbija sa Vama kao predstavnikom može doći do pobjede u Lisabonu?

ILIĆ: Sve pjesme u Lisabonu su već pobijedile na nekom izboru, tako da svi imaju šansu i svi imaju pobjednički mentalitet. Možda mnogo toga zavisi i od planeta u tom trenutku. Astrologija je moćna nauka i ako se sve složi, a imamo pjesmu koja je pisana za "Eurosong", moguća je i pobjeda.

NN: Naveli ste da Vaša pjesma može biti izvedena isključivo na maternjem jeziku. Da li bi pjesma na engleskom izgubila smisao?

ILIĆ: Rekao sam da ne bih volio da se ova pjesma izvodi na nekom stranom jeziku. Sigurno bi izgubila na autentičnosti. Urađena je da, ovakva kakva jeste, predstavlja nas u Lisabonu. I da bude stara i da bude nova Srbija. Mislim da je to recept za uspjeh. Ono što je veoma važno je naša dijaspora. Siguran sam da će im se pjesma svidjeti i da će nam biti važna podrška. Ne vjerujem da bi im se svidjelo da ovu pjesmu pjevamo na engleskom.
(NN)

Pošaljite Facebook komentar