Patković: Tragikomične su najave optužnica iz Hrvatske, ali ne znam šta su do sada čekali

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ako oni imaju dokaze i trebaju. Trebali su davno. Ne znam šta su do sada čekali. Zašto su čekali da to svoje postupanje dovedu u kontekst da nakon izrečenih presuda kompletnom političkom i vojnom rukovodstvu tzv Herceg Bosne i dijela Republike Hrvatske, sada time smire svoju javnost, i da pokažu nešto što u stvari nema nikakvog smisla, kazao je u razgovoru za 24sata.info general ABIH Šerif Patković govoreći optužnicama koje Hrvatska navodno planira podići protiv generala Armije BiH.

Šerif Patković / 24sata.info

24SATA.INFO: Prema pisanju pojednih medija hrvatsko tužilaštvo objavit će optužnice protiv 17 generala i komadanata Armije BiH, uključujući i Vas. Vaš komentar na to?

PATKOVIĆ: Ako oni imaju dokaze i trebaju. Trebali su davno. Ne znam šta su do sada čekali. Zašto su čekali da to svoje postupanje dovedu u kontekst da nakon izrečenih presuda kompletnom političkom i vojnom rukovodstvu tzv Herceg Bosne i dijela Republike Hrvatske, sada time smire svoju javnost, i da pokažu nešto što u stvari nema nikakvog smisla.

Po meni radi se o potpuno bespotrebnom politiziranju svega što se kod nas na Balkanu dešavalo, i mislim da to neće doprinijeti pomirenju. Kada govore da presude ne doprinose pomirenju, oni samo ovi prave još veće nepovjerenje. Nepriznavanje odluka suda žele da pretvore u političko prepucavanje podizanje optužnica.

Zato kažem bujrum. Ako ima ijedan jedini relevantan dokaz ja sa spreman.

24SATA.INFO: Smatrate da je ovo amortizacija negativnih implikacija presude u Haagu?

PATKOVIĆ: Apsolutno se radi o tome.

24SATA.INFO: Šta u tome smislu očekujete od strane vlasti BiH?

PATKOVIĆ: Ako do toga dođe imaju sudovi, neka to proslijede, ja sa tu. Ja neću bježati kao što su njihovi oficiri bježali i bježe u Hrvatsku.

24SATA.INFO: Da li se ovakvim postupcima nastoji izmijeniti karakter sukoba na ovim prostorima?

PATKOVIĆ: Apsolutno to je i glavni motiv za ovakve stvari. Armija Bosne i Hercegovine ne može biti osuđena jer svako ko iole poznaje dešavanja, a mi smo svjedoci toga, i to bi zaista bilo smiješno. Ovo što pokušavaju postalo je tragikomično.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar