Baković: Nastojimo svima obezbijediti maksimalne uslove za rad i napredak

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kada se sumiraju poslovni rezultati koje je NS/FS BiH ostvario u ovoj godini, osnovni razlog za nezadovoljstvo predstavlja činjenica da se „A“ reprezentacija nije plasirala na SP koje se naredne godine održava u Rusiji.

Arhiv / 24sata.info

Međutim, Savez je sa svoje strane obezbijedio svu potrebnu logistiku i maksimalne uslove za rad kako „A“ selekcije tako i svih ostalih reprezentacija.

 
Potvrda toga  je i plasman naših „U-17“ i „U-19“ muških selekcija, te „U-17“ ženske reprezentacije u Elitni krug kvalifikacija za odlazak na EP.  
 
Šta ovi rezultati znače za NS/FS BiH i uopšte za razvoj i popularizaciju fudbala u BiH govori generalni sekretar Jasmin Baković.
 
„A“ reprezentacija nije ostvarila cilj i naravno da žalimo zbog toga, naročito ako se imaju u vidu sve okolnosti i mogućnosti koje su nam se pružale u toku kvalifikacija. Međutim, mlađe selekcije su nam dali razloga i za radost i nadu, pa i uvjerenje da možemo očekivati svijetlu budućnost. Pored juniorske i kadetske selekcije, kao i ženske kadetske reprezenetacije, koje su prošle u drugi krug kvalifikacija,  ne treba zaboraviti ni posljednje igre i rezultate naše Mlade U21 selekcije, koja je sjajnim pobjedama protiv Porugala i Velsa dala do znanja da posjeduje respektabilan igrački i stručni kapacitet. Još jednom bih podsjetio da je kadetska selekcija dva puta u kontinuitetu učestvovala na Evropskom prvenstvu i to  je samo potvrda da  uspješni rezultati nisu slučajni, nego su posljedica kvalitetnog stručnog pristupa i rada, profilisanog igračkog potencijala  i izvrsnih uslova  za rad i pripreme koje Savez omogućava svim selekcijama. Svaka pobjeda bilo koje reprezentativne selekcije  predstavlja veliku stvar ne samo za Savez, nego, rekao bih i cijelo naše društvo opterećeno brojnim problemima. A svaki plasman na jedno veliko takmičenje, kao što je svjetsko ili evropsko prvenstvo znači  ogroman impuls za razvoj i afirmaciju fudbala u našoj zemlji. To je posebno značajno sa aspekta investiranja u stadionsku infrastrukturu jer je poznato da  su uslovi za rad i igranje utakmica jedan od najvećih problema u bh. fudbalu“.
 
Ako bismo povukli neku paralelu između godine kada smo se plasirali na SP, dakle 2013. i 2017. kada nam to nije pošlo za rukom, šta se moglo naučiti iz tog uspjeha i ovog neuspjeha?
 
„Iz svakog  uspjeha, ali i neuspjeha  potrebno je  „izvući“  esencijalno iskustvo i upotrijebiti ga za naredna iskušenja. Svjetsko prvenstvo u Brazilu je u sportskom smislu definitivno  najbolja stvar koja se desila u našem fudbalu, ali se stiče dojam da iz kvalifikacija koje su prethodile tom takmičenju nisu na najbolji način aplicirane sve pozitivne karakteristike i vrijednosti koje su tada dovele do tog izuzetnog uspjeha.  Posebno se to odnosi na maksimalno profesionalan pristup svim protivnicima, svakoj utakmici, na kompaktnost i samopouzdanje koje nas je ranije  krasilo. Nažalost, u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa neplanski smo gubili  bodove protiv autsajdera Kipra, nismo dolazili do pobjeda u mečevima u kojima smo dominirali  i platili smo skupu cijenu. Vjerujem da ćemo  sve nedostatke u ovim i prethodnim kvalifikacijama  pretvoriti u naše prednosti i da ćemo sva dosadašnja  iskustava spojiti u formulu koja donosi konačni uspjeh“.
 
Bez obzira na mnogobrojne projekte koje je Savez podržao ili inicirao i o kojima smo govorili, imate li utisak da se jednostavno ignorišu sve dobre stvari koje je NS/FS BiH uradio za razvoj fudbala? Možete li još jednom podsjetiti na neke od najvažnijih projekata?
 
„Bilo bi potrebno mnogo prostora za nabrajanje svih realizovanih projekata i aktivnosti u  periodu od 2012. godine, nakon suspenzije i mandata Komiteta za normalizaciju.  Dobronamjerni ljubitelji fudbala u našoj zemlji veoma dobro znaju šta je urađeno u proteklom periodu, ali bih i ovom prilikom istakao najznačajnije. Prije svega, reforme takmičenja, koje uključuju skraćenje Premijer lige, formiranje jedinstvenih omladinskih liga za igrače do 19, do 17 i do 15 godina, te formiranje jedinstvenih liga u malom i ženskom fudbalu, koji je obogaćen i uspostavljanje kadetske lige za djevojke do 17 godina. Ovdje treba istaći brojne benefite koje su stekli klubovi, jer su  mnogo rasterećeniji za troškove takmičenja koje su imali ranije, a koje sada snosi Savez uz pomoć glavnih sponzora BH Telekoma i Adidasa, te UEFA i FIFA. Tome treba dodati i  milione KM uloženih u stadionsku infrastrukturu  premijerligaša, u modernizaciju stadiona za potrebe „A“ reprezentacije, zatim u pomoć klubovima pogođenih poplavama, kao i projekat izgradnje mini-terena za ustanove koje brinu o djeci sa posebnim potrebama, te projekte  izgradnje  Trening centra i  kupovine i renoviranja  nove poslovne zgrade i druge infrastrukturne projekte i programe. Želio bih naglasiti i programe razvoja i popularizacije ženskog i masovnog, odnosno „grassroots“ fudbala,  potom organizaciju i učešće u brojnim akcijama humanitarnog karaktera“.
 
Kao prvi čovjek Administracije, sigurno možete procijeniti koliko je za uspješnost jedne  organizacije, a NS/FS BiH to sigurno jeste, važan odnos između njenih organa i tijela, dakle onih koji donose odluke i uposlenika  Saveza, koji su tu da sprovedu te odluke?
 
„Administracija je „glavna aorta“ u funkcionisanju Saveza, bez koje se djelovanje  ostalih organa i saveza ne može ni zamisliti. Generalni sekretarijat je mjesto u kojem se vrše svi procesi i provode propisane procedure neophodne za realizaciju odluka nadležnih organa. Bez obzira na određene probleme i slabosti koje su sastavni dio svakog kolektiviteta, smatram da je administracija do sada veoma korektno obavljala svoj dio posla. Nedavnim reformama pokušali smo stepen profesionalnosti i efikasnosti administracije podići na još viši nivo. Na dobrom smo putu, a vrijeme će pokazati koliko smo u tome uspjeli“.
 
Kakav status NS/FS BiH ima u FIFA-i/UEFA-i ?
 

„Vrata FIFA i UEFA su u svakom trenutku potpuno  otvorena za Savez. Aktuelno rukovodstvo, a posebno Predsjednik Elvedin Begić  uživa apsolutno povjerenje  čelnih ljudi obje međunarodne fudbalske asocijacije. Tome u prilog ne govore samo fondovi putem kojih se finansiraju  značajni projekti i koje Savez preusmjerava i raspoređuje za pomoć klubovima, nego i prijateljski odnosi sa Predsjednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom, koji uskoro dolazi u posjetu Savezu i Predsjednikom FIFA Gianni Infantinom. Oni znaju šta je urađeno za samo nekoliko godina, znaju sadržaj i obim izvršenih reformi i konsolidacije saveza,  koji sada ima status veoma respektovane i uspješno vođene asocijacije. Imajući u vidu odnose izgrađene na povjerenju i poštovanju,  s razlogom  možemo očekivati  nove investicije u bh.fudbal iz UEFA i FIFA razvojnih fondova“.

 

(24SATA.INFO / nsbih)

Pošaljite Facebook komentar