Aleksandra Savić: Mostar ubijaju decenijama, ali se i dalje dobro drži

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nekada je bio otvoreni studio, a Club Aleksa jedinstvena vrijednost koja je štitila identitet pravog, da ne kažem, starog Mostara. Bio je ogledalo, a nekima festival radosti.

Aleksandra Savić / 24sata.info

Baviti se kulturom i podići je na veći nivo kod nas nije lako, pa tako ni naša sagovornica nije imala lagan put. Prije sedam godina upustila se u realizaciju projekta Club Aleksa, veoma zahtjevnog, s ciljem da napravi platformu razvoja kulturnog turizma i etablira nezavisnu kulturnu scenu, promovirajući povjerenje, solidarnost i aktivizam. Znala je da ovakav pionirski koncept neće ići lako, ali je, zahvaljujući njezinoj prepoznatljivoj energiji, za relativno kratko vrijeme klub postao svojevrsni brend grada na Neretvi, urbana kulturna scena, autentična i svojstvena Mostaru.
 
Aleksandra Savić, direktorica World Music Centra i idejni tvorac projekata Club Aleksa i Srce Hercegovine, za Faktor govori o slavnim danima kluba, o tome šta je on značio za Mostar, o kulturnoj sceni, njegovom zatvaranju i planovima.
 
FAKTOR: Klub Aleksa je nakon sedam godina postojanja zatvorio vrata. Zašto ste se odlučili na taj korak, šta je pravi razlog?
 
SAVIĆ: Plan trajanja ovog eksperimentalnog projekta bio je pet godina plus dvije. Tako je napravljen i ugovor za prostor, koji je istekao. Nije nam ni odgovarao u potpunosti, a troškovi održavanja su bili previsoki. U međuvremenu nisam naišla na neki adekvatniji. To su osnovni tehnički razlozi. Sa druge strane, mislim da je od povratnika, kako se sistemski danas nazivamo, i previše. Ulagali smo sami sve ove godine. Sedam godina je 84 mjeseca plaćenih kirija i komunalija, doprinosa državi, isplaćenih plata i dnevnica, produciranja događaja...
 
FAKTOR: Jeste li imali podršku, s obzirom na važnost kluba i sve ono što je on nosio?
 
SAVIĆ: Nismo. Svrstavali su nas u isti koš s komercijalnim sektorom. Koncept samoodrživosti vrlo je pažljivo osmišljen, jer sam imala isksustva. Uz programske aktivnosti, koje su bile u našem fokusu, omogućili smo i ugostiteljske usluge, upravo zbog stvaranja uvjeta za samodrživost produciranja događaja. Publika i mediji su bili dobri saputnici.
 
FAKTOR: Ko Vas je najviše razočarao?
 
SAVIĆ: Vrijeme očekivanja nečega od drugih i razočarenja za mene je skoro pa daleka prošlost.
 
FAKTOR: Kako ukratko prepričati šta je “Aleksa” bio za Mostar?
 
SAVIĆ: Ne samo za Mostar i Mostarce, bio je svjetionik za Bosnu i Hercegovinu, jedini tematski koncept na ovim prostorima. Njegovali smo tradiciju i bh. kulturno-historijsko naslijeđe, pratili stvaralaštvo novog vremena. Svake godine predstavljali smo i kulture svijeta na Mostar World Music Festivalu, koji se godinama održavao pod “Aleksinim” krovom. Organizacije i pojedinci iz cijele BiH i regije predstavili su se na našoj kamernoj i otvorenoj sceni, na kojoj smo etablirali nezavisnu kulturnu scenu. Što se tiče samog Mostara, “Aleksa” je bio jedinstvena vrijednost koja je štitila identitet pravog, da ne kažem, starog Mostara. A za Mostarce, nekima je bio ogledalo, a nekima festival radosti.
 
FAKTOR: Ima li mjesta za kulturu u Mostaru ovakvom kakav jeste?
 
SAVIĆ: Kultura je potreba svakog čovjeka. Svi koji se njome bave moraju osigurati sadržajne programe i aktivnosti. Posebno za mlade, koji moraju izgraditi kulturni identitet da bi mogli što bolje spoznati vrijednosti kritičkog razmišljanja i različite kulture.
 
FAKTOR: Mostar nekad i danas?
 
SAVIĆ: Mostar je nekada bio otvoreni studio. Njegova ljepota gotovo da je bila nesaglediva. Uz savršenu arhitekturu, geografski položaj, čistoću, sokake i mahale, zgrade i parkove, Stari most i skokove, tradiciju i mostarski liskaluk, za mene, a znam da je i za još mnoge, Mostar je bio grad po mjeri. Pun mirisa, duha i svjetlosti. Ostali su samo svjetlost i tradicionalni skokovi sa Starog mosta. S obzirom na to da se ubija decenijama, i dalje se dobro drži.
 
FAKTOR: Gdje je Aleksandra danas. Poznavajući Vašu energiju, neki projekat je sigurno u toku? Na čemu radite?
 
SAVIĆ: Sumiram rezultate eksperimentalnog projekta. World Music Centar ponudio je tri platforme za razvoj u sektoru kulturnog turizma i kreativne industrije. Uz internacionalni Mostar World Music Festival i Club Aleksa, tu je i jedinstvena ruta kulturnog turizma Srce Hercegovine, koja povezuje pet općina i oba entiteta. To što nijedan od spomenutih projekata nije dobio adekvatnu podršku jeste moj problem, ali ne i odgovornost. Uveliko se pripremam i za otvaranje akademije za mlade lidere u civilnom društvu. To je potpuno novi i drugačiji projekat, u čijem sam kreiranju i sama učestvovala, a na kojem sam angažirana kao predavač na dva modula. Radujem se akademiji i mladima. Naše putovanje svakako će biti izazov.
 
Očuvanje mira  ispod Starog mosta
 
FAKTOR: Dobitnica ste priznanja “Mimar mira” za doprinos u građenju i afirmaciji mira u teškom postratnom periodu. Koliko Vam ono znači?
 
SAVIĆ: Javno priznanje “Mimar mira” znači mi iz više razloga: dolazi iz Mostara, mog grada, a znači mi što dolazi iz Centra za mir i multietničku saradnju, koji je jedini prepoznao ciljeve i svrhu koncepta na početku, jer smo lik i djelo mostarskog velikana Alekse Santića čuvali dosljedno i dostojanstveno. Nije ovaj projekat jedina dobra ideja, ali smo gotovo jedini istrajali do kraja, bez obzira na sve teškoće. Ovo je priznanje i za entuzijazam, viziju, povjerenje i istrajnost u očuvanju mira ispod Starog mosta, čija svjetlost čuva sve tajne mog odrastanja. Pečat je bilo upisivanje u knjigu laureata na stolu bezvremenog Alekse Šantića.
 
(Faktor.ba)

Pošaljite Facebook komentar