Aleksandra Savić: Aleksa zatvorio vrata

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Jedinstveni projekt “Club Aleksa” na ovim prostorima još od samog početka, točnije prije sedam godina izazvao je ogromnu pažnju, kao i sve aktivnosti koje su se dešavale pod okriljem projekta, pa tako i danas po zatvaranju.

Aleksandra Savić

Club Aleksa je nakon sedam godina zatvorio vrata. O razlozima za to razgovaramo s Aleksandrom Savić, idejnim tvorcem cluba Aleksa, koji je u sedam godina trajanja postao svojevrstan brend, prepoznatljiva priča i urbana programski nezavisna kulturna scena grada.

Što je razlog, zašto ste se odlučili na taj korak?

– Razlozi se u ovom slučaju pišu u množini, ali možemo ih podijeliti na tehničke, projektne i sistemske, uz extra dodatak zvani ljudski faktor. Osnovni tehnički razlog je isticanje ugovora za najam prostora koji nikada nije imao tržišnu vrijednost. Nije blizu ulice, zavučen je u sokak, nema parking, sama gradnja prostora je vrlo krhka, sedam godina bar jedno od nas nije spavalo za vrijeme kišnih padavina.

Poplivali smo bezbroj puta u manjem i većem obimu, skupo smo plaćali održavanje čišćenja i održavanja površina oko kluba i terase, kao i višebrojno saniranje krova. Svjesno sam odabrala i kraj sokaka i blizinu rijeke zbog cijele priče i smanjenja rizika od razbijanja te iste ideje, jer da bi neko došao do kluba morao je baš imati dobru volju da siđe. U Mostaru vlada hiperprodukcija i trebalo se izboriti za drugačiju ideju. A iskreno rečeno, nisam znala da će nas pratiti i druge spomenute otežavajuće okolnosti.

Što je glavni razlog i krivac što je došlo do takve situacije?

– E sad na red dolaze sistemski razlozi. Izgleda da je složena platforma koju je World Music Centar ponudio kroz Aleksu bila neočekivano iznenađenje koje je poljuljalo brendiranje Mostara kao grada slučaja.

Prije sedam godina kada je krenuo projekt, grad je bio potpuno ugašen. Kulturne institucije i druge srodne organizacije utihnule su iz raznoraznih razloga. Od nedostatka financija do letargije i kolektivne depresije. S druge strane sve to što je druge demotiviralo, za moje vizije i potrebu za normalnim životom  to je bila dodatna stimulacija i motiv više. Znate kako se kaže – u dobrom je lako biti dobar. Prve dvije godine bili smo programski aktivniji nego sve kulturne institucije zajedno. Ali ni to, kao ni raznovrsni kvalitetni sadržaji koje smo nudili, a kojima smo uspjeli pomiriti i generacije i različite populacije nije bilo dovoljno dobro.

Moj mentalni sklop, bez obzira na dosta utakmica u nogama, nije mogao da shvati, odnosno prihvati ono što mi je dobar prijatelj ukratko definirao kad je rekao ”Ti si greška u sistemu!”.

Podrške nije bilo.

Dolazila je publika. Razbudili smo uspavane. Nas entuzijazam i okupljanje ljudi reflektirao se i na druge, grad je počeo da se budi.

Što je za Vas, a što za Mostar značio Club Aleksa?

– Za mene osobno ideja je značila povratak Mostaru, gradu  kojeg se sjećam. A za Mostar je na neki način Club Aleksa bio čudo. U prilog tome idu činjenice velikog interesiranja lokalnih, federalnih, entitetskih, regionalnih i europskih medija i produkcija koje su dolazile da vide i snime to „čudo“. Ja sam istinski uživala, nekada u sjaju očiju novinara koji me intervjuiraju, a nekada u razočarenju onih koji su došli da snime još jednu tužnu priču iz Mostara koja se savršeno uklapa u brendiranje Grada slučaja. Iz cluba Aleksa slala se jedna sasvim drugačija poruka i pozitivnija slika.

Znači li to da s gašenjem Cluba prestaju i mnoge aktivnosti koje su bile vezane za to mjesto, poput World Music Festivala?

– U životu možete ostati samo bez materije, ali ideja i znanje je nešto što vam niko ne može uzeti.

Kako komentirate stanje  u Mostaru?

– Podcjenjivanje inteligencije.

Za kraj?

– Na kraju zahvalila bih se svima koji su prepoznali naš trud i doprinos lokalnoj zajednici kroz platformu Cluba Aleksa kao i Dnevnom listu na dosljednom praćenju naših aktivnosti. Kako svaki projekt osim toga što ima svoju viziju, misiju i ciljeve ima i efekat.  Na adresu World Music Centra stigle su reakcije građana, te neke od njih Vam ustupam za objavu.


Razgovarala: Sanja Bjelica Šagovnović/Dnevni list


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar