Bise: Političkom predajom Mostara BiH postaje Palestina u srcu Evrope

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Intervju našeg urednika portalu Vijesti.ba

Nermin Bise / 24sata.info

Ko to ima pravo dozvoliti političku kapitulaciju Mostara? To građani Mostara i Hercegovine moraju sebi ugraditi kao amanet i obavezu. Nema izdaje Mostara. Ako Mostar doživi izdaju i predaju, Bošnjacima s ovih prostora opet se priprema deportacija na trokut između Sarajeva, Zenice i Tuzle. U tom slučaju na sceni imamo ''Palestinu'' u srcu Evrope, naglasio je u intervju za Vijesti.ba, Nermin Bise, glavni i odgovorni urednik portala 24sata.info

VIJESTI.BA: Jučer je propao još jedan sastanak lidera političkih partija. Sastanak nije ni ovaj put nije rezultirao dogovorom. Dragan Čović ističe da će izbora u Mostaru ove godine biti, dok njegov kolega iz predsjedništva Bakir Izetbegović tvrdi da neće. Ima li kraja farsi oko Mostara?

BISE : Čoviću je svejedno hoće li biti izbora ili ih neće biti. Trenutno ima takve pozicije u Mostaru koje su zauzete ili su mu poklonjene, a možda i prodane, da vožd s Radobolje mirne duše može staviti prst u uho i zapjevati šta ga je volja. Draganu Čoviću na političkoj sceni Mostara, pa i države Bosne i Hercegovine niko ne može parirati. Svima je pobjegao za deset dužina koplja. Dakle, taj nekadašnji perspektivni kadar Saveza komunista i nekadašnji vođa navijača Veleža je istrenirani i formatirani političar. On je presvukao dres i trenutno predvodi političku stranku s čijim namjerama nikada ne možete i ne smijete biti uspavani i opušteni. S druge strane Bakir Izetbegović je političar koji Čoviću ne može, ne umije ili ne želi da parira. Neće da mu se suprotstavi i neće da ''lupne šakom u stol''. To. međutim, nije Čovićev problem, tu problem ima bošnjački član Predsjedništva BiH i prvi čovjek najjače bošnjačke političke stranke. Kuda ide najjača bošnjačka politička stranka, kuda se određuje, kakav kurs zauzima i kako se snalazi u nemirnim hercegovačkim vodama su pitanja za ozbiljno razmišljanje i analize. Možda je Izetbegović pritsnut i doveden uza zid da mu se trenutno najboljim čini da lokalnih izbora u Mostaru ponovo ne bude. A to na ruku ide definitivnoj podjeli Mostara. Čović i njegova rigidna i neiskrena politika koju provodi HDZ i dalje ima jače karte i adute u mostarskoj političkoj partiji pokera.

VIJESTI.BA: Kako bi prokomentarisali izjavu Bakira Izetbegovića koji je rekao da bi trebalo otkloniti bošnjačke bojazni i frustracije. O kakvim bojaznima i frustracijama, po Vašem mišljenju Izetbegović govori?

BISE :  Ako postoji bošnjačka bojazan i frustracija onda su nju u Mostaru institucionalizirali i ozvaničili kadrovi stranke koju vodi Bakir Izetbegović. Preciznije, i sam predsjednik te stranke i član Predsjedništva BiH nadvio je nad Mostar tmurne oblake sumnje i neizvjesnosti koju možemo slobodno nazvati i bojaznošću i frustracijom. Međutim, trebaju se tu stvari postaviti na svoje mjesto i svu eventualnu bojaznost i frustraciju u Mostaru i Hercegovini u vidu fakture ispostaviti vodećoj bošnjačkoj stranci na sceni u Mostaru i Hercegovini, a to je Izetbegovićeva SDA. Zaključak je jednostavan: ako bojaznosti i frustracije ima, onda se ona nameće kao direktna posljedica političkog (ne)djelovanja SDA, dakle iste stranke koju vodi Bakir Izetbegović.

VIJESTI.BA: SDA je proteklih mjeseci ubjeđivala da nije predložila podjelu Mostar na dvije općine. Izetbegović je jučer u svojoj izjavi naglasio da su nudili rješenje na principu par općina. Par je koliko znamo uvijek dvoje. Nije li Izetbegović i nehtijući definisao prave namjere SDA?

BISE : Oni više i ne znaju šta su predložili i kome su šta obećali i šta su tražili zauzvrat. Ovdje se postavlja doista jedno ozbiljno pitanje koje je nedavno potencirao svojim uvjerenjem i legendarni komandant odbrane Mostara Semir Drljević Lovac koji smatra da Bakir Izetbegović sigurno ne zna šta rade i kako djeluju njegove stranačke kolege u Mostaru i Hercegovini. Ako je to zaista tako onda i Bakir Izetbegović i SDA imaju veliki problem. Imaju neposluh ili imaju eventualno provođenje nekih tajnih planova i namjera. Treću mogućnost ne vidim, a možda i ona postoji. U jednoj od ove dvije mogućnosti vjerovatno se skrivaju negdje na pola puta i prave namjere SDA. To mi možemo samo zaključivati i analizirati iz dosadašnjih poteza i procesa koji se oko Mostara odvijaju. Odgovor na to pitanje mora dati sam Bakir Izetbegović.

VIJESTI.BA: U svojoj analizi za portal 24 sata, upozorili ste da se u Mostaru na mala vrata vraćaju eksponenti Bobanove politike iz tabora SDA. Kako mostarska javnost gleda na povratak otpisanih izdajnika. Neko  ipak na njih još uvijek računa?

BISE:  Javnost je rekla svoje, a mostarska raja i građani nisu bili nimalo oduševljeni pojavom nekih lica na mostarskoj političkoj sceni koji su. očito familijarno izgleda naumili politički zamutiti Neretvu i njen tok od izvora do ušća. Mostarci su dobri plivači i skakači, lovci i ribolovci, kao uostalom i Hercegovci i to cijelim tokom zelene ljepotice Neretve. Poslušajmo možda šta imaju reći Konjičani, Jablaničani, Prozoraci, Klišani, Čapljinci, Stočani. Misle li da se njih pitanje Mostara ne tiče? Ako misle, grdno se varaju. Itekako ih se tiče i ne smiju biti uspavani. Ne smiju dozvoliti da im se bilo ko sa sumnjivim namjerama prišunja iza leđa i stane u prve redove i safove.

VIJESTI.BA: Nije li krajnje vrijeme da građani Mostara uzmu stvar u svoje ruke, jer očito je da SDA i HDZ ne odustaju od početne zamisli o etničkoj podjeli grada? Hoće li Mostar pasti bez otpora?

BISE: Ako Mostar padne bez demokratskog otpora pala je i Hercegovina sa svim onim prostorima gdje se krv prolijevala pod zastavom s ljiljanima, gdje se branila i oslobađala Republika Bosna i Hercegovina. Mostar naprosto i jednostavno politički ne smije pasti. Nije pao dvostrukom agresijom. I ko to ima pravo dozvoliti političku kapitulaciju Mostara? To građani Mostara i Hercegovine moraju sebi ugraditi kao amanet i obavezu. Nema izdaje Mostara. Ako Mostar doživi izdaju i predaju, Bošnjacima s ovih prostora opet se priprema deportacija na trokut između Sarajeva, Zenice i Tuzle. U tom slučaju na sceni imamo ''Palestinu'' u srcu Evrope. Kome je ona u interesu i ko je na mala vrata uvodi na scenu?

Razgovarao : Nihad Hebibović

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar