Mirna Mezit, direktorica mostarskog Los Rosalesa: Ponašanje odgovornih ljudi u Stocu je sramotno i nedopustivo

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iz sjedišta Misije UNICEF-a u BiH nema nikakvih detalja o njihovim koracima u smislu zaštite prava osmogodišnjeg dječaka iz Stoca, učenika škole za djecu s posebnim potrebama koja se nalazi u Centru Los Rosales u Mostaru.

Mirna Mezit: Prava djeteta iz Stoca su grubo prekršena

Razgovarao i napisao: Nermin Bise

Proteklih dana objavili smo nekoliko tekstova u kojima smo ukazivali na očita i frapantna kršenja ljudskih prava i prava djeteta u režiji direktora Centra za socijalni rad Stolac Ivana Perića i načelnika Općine Stolac Stjepana Boškovića.
 
Očekivali smo i reakciju iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) da se očituje stoji li iza ovakvih postupaka Perića i podržava li ga ili se ograđuju od njegovih poteza, budući da je isti Perić osim što je direktor Centra za socijalni rad Stolac ujedno i predsjednik Općinske izborne komisije u Stocu. Maksida Pirić iz Službe za odnose s javnošću CIK-a oglušila se na naša pitanja i suprotno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama potpuno ignorisala naša pitanja.
 
Mi ćemo nastaviti pratiti ovaj slučaj sve dok se ne pokrene s mrtve tačke i dok se ne ispravi nerpavda i brutalno kršenje prava djeteta i ljudskih prava dječakovih roditelja Adisa i Aide Ivanković iz stolačkog naselja Poprati.
 
U intervjuu portalu 24sata.info Mirna Mezit, direktorica Centra Los Rosales, govori o malenom i ljupkom dječaku iz Stoca.
 
- Dječak Salih je kod nas došao u ovoj školskoj godini na preporuku mobilnog tima i Komisije za procjenu preostalih sposobnosti kod djece. Završio je prvi razred osnovne škole Centra i kod dječaka je primjetan znatan napredak na svim poljima razvoja. Dječak je bio redovan na nastavi tokom cijele školske godine i uz stalni rad stručnog tima Centra kod dječaka je primjetan napredak na obrazovnom i odgojnom polju. rekla nam je direktorica Los Rosalesa.
 
- Kako Salih dolazi u školu od Stoca do Mostara i kako se vraća natrag svojoj kući?
 
- Od samog početka ili dolaska u Centar Salih svaki dan dolazi u pratnji svojih roditelja. Mi smo pokušali  kao Centar/škola pronaći način da i Salih kao i svi ostali učenici ima obezbijeđen prevoz od kuće do škole što na kraju nismo uspjeli. Prevoz učenika je odgovornost opština za svakog učenika pa tako i za Saliha, mi smo kao škola pokušali stupiti u kontakt sa Centrom za socijalni rad Stolac i razgovarali sa direktorom i dobili informaciju da nema mjesta u kombiju i da Salih ne može da se prevozi u kombiju koji trenutno vrši prevoz učenika. 
 
Jeste li vi primijetili da u tom kombiju nema mjesta?
 
- Taj kombi svakodnevno dolazi u Centar jer nam dovodi jednog učenika iz Stoca i svjedoci smo da ima mjesta, ustvari da kombi nije pun. Dalje smo bili nemoćni jer više nismo znali kome dalje da se obratimo. Sve što smo mi mogli smo uradili i kontaktirali različite ustanove ali bez uspjeha. Moram samo istaknuti da sam se svako jutro osjećala jako ružno kad sam se susretala sa roditeljima malog Saliha jer sam svjesna da se tom djetetu krše sva osnovna prava koja svako dijete ima, a to je pravo na obrazovanje. Kao i svaki roditelj tako i oni su očekivanja da se riješi problem ali nismo mogli puno toga uraditi. 
 
Kako komentarišete ponašanje direktora Centra za socijalni rad Stolac i načelnika Općine Stolac?
 
- Ne znam kako bih komentarisala ponašanje odgovornih osoba ali samo jedno znam: prava ovog djeteta prekršena i to nije nikako ni ljudski, ni moralno a naročito nije profesionalno. Svjesni da je obrazovanje osnovno pravo svakog djeteta i da je osnovno obrazovanje obavezno.
 
Iz vašeg iskustva ali i stručnih referenci odredite se po pitanju mogućih posljedica koje ovakav slučaj može proizvesti kod ovog dječaka i njegovih roditelja?
 
 - O posljedicama ne trebamo ni govoriti. Znamo da djeca moraju pohađati škole i da naravno što prije krenemo sa obrazovanjem, socijalizacijom i rehabilitacijom djece sa teškoćama u razvoju to su rezultati sigurniji. Ovakva nepravda ima velike posljedice po svakoga, a posebno po djecu sa teškoćama u razvoju.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar