Hrvatska je ukazala čast kakvu muslimani zaslužuju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ponosan sam na ovo prelijepo vjersko zdanje koje, osim o ljubavi muslimana prema svojoj vjeri, svjedoči i o poštovanju države Hrvatske prema njenim muslimanima, riječi su Hajrudina ef. Mujkanovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, dan nakon što je u ovom gradu zvanično otvoren Islamski centar s džamijom.

Foto: Anadolija

Značajan događaj

U razgovoru za “Dnevni avaz” Mujkanović ističe da je očekivao prisustvo velikog broja muslimanskih vjernika otvorenju džamije, ali navodi da je značaju ovog događaja posebno doprinio odnos države Hrvatske, Županije primorsko-goranske i Grada Rijeke.

- Mislim da su to ovdašnji muslimani zaslužili. Radi se o međusobnom poštovanju i uvažavanju. Hrvatska je sigurno primjer Evropi kako se odnosi prema manjinskom narodu. Svečanost i govori prođu, gosti odu,  ali ostaje onaj utisak pripadanja, koji se ničim ne može nadomjestiti. E, to se dogodilo nama, u Rijeci – ističe Mujkanović.

Iako je u subotu bio i Dan Rijeke, njen gradonačelnik Vinko Obersnel, skupa s Hajrudinom ef. Mujkanovićem te zvaničnicima IZ Hrvatske, dočekao je sve zvanice na otvorenju Islamskog centra, što je zadivilo i muslimane i brojne građane drugih vjeroispovijesti koji su prisustvovali ceremoniji.

- Brojni dužnosnici i Grada i Županije, posebno MUP-a, bili su nam na raspolaganju. Također, gradnju Islamskog centra materijalno je, pored velike donacije države Katar, kao i muslimana širom Hrvatske i drugih zemalja, pomogao i veliki broj nemuslimana iz Rijeke iz  Hrvatske. Posebno želim naglasiti ulogu Turističke zajednice Rijeke, koja nam je stavila na raspolaganje svoje i materijalne i ljudske resurse prilikom ceremonije otvorenja – govori nam Mujkanović.

U društvu reisa

Posebno je naglasio važnost dolaska predsjednika Hrvatske Ive Josipovića na otvorenje Islamskog centra, kao i njegovog prethodnika Stjepana Mesića te drugih najviših zvaničnika.

- Da je atmosfera bila topla i prijatna, govori i podatak da je predsjednik Josipović ostao s nama skoro do poslije podne. To vrijeme proveo je u društvu našeg reisa Huseina Kavazovića, muftije Aziza Hasanovića i ostalih zvanica, razgovarao je sa mnogim gostima, ali i običnim ljudima - navodi naš sagovornik.

Vrata širom otvorena za sve ljude

Novoizgrađeni Islamski centar u Rijeci, prema riječima ef. Mujkanovića, bit će mjesto u kome će vrata biti širom otvorena za sve "vjernike i druge ljude dobrih namjera". Da je u pravu, pokazao je i jučerašnji dan, kada su hiljade Riječana, ali i mještana susjednih gradova, kako muslimana, tako i katolika, posjetile ovo zdanje, diveći se njegovoj arhitektonskoj ljepoti i izražavajući poštovanje njegovim arhitektima i graditeljima.

 

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar