Dr. Cuhadaroglu: Činimo sve da pomognemo malom Arslanu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Arslan Kulačić, kojem je odmah po rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu i koji je smješten na intenzivnom odjelu na klinici Acibadem u Istanbulu, nakon operativnog zahvata počeo je sa dojenjem.

Arhiv / 24sata.info

Glavni ljekar istanbulske bolnice Acibadem prof. dr. Caglar Cuhadaroglu izjavio je da je malom Arslanu dijagnosticiran maligni tumor i da rade sve kako bi on što prije ozdravio.
 
"Trenutno raduje to što se beba probudila i majka ga može dojiti. Nakon što ga budemo pratili jedno vrijeme, premjestit ćemo ga na drugi sprat", rekao je Cuhadaroglu.
 
Prema njegovim riječima, nakon što budu gotovi nalazi patologije znat će koja će naredna terapija biti najefikasnija u liječenju šestomjesečnog Arslana. Znat će, kazao je Cuhadaroglu, koje će lijekove koristiti u liječenju malog heroja.
 
Potvrdio je da su ljekari uradili detaljne analize koje će biti gotove za dva-tri dana.
 
"Snimcima je potvrđena dijagnoza tumora na mozgu. Radi se o velikom tumoru uz manje dijelove uznapredovale prema unutrašnjosti mozga. Beba je hitno podvrgnuta operativnom zahvatu budući da je dijagnosticiran i zastoj u kretanju cerebrospinalne tekućine. Operacija je prošla uspješno, a istovremeno je urađena i biopsija. Nastavak terapije i daljnje liječenje bebe Arslana biće ponovo uspostavljeno nakon rezultata provedenih ispitivanja", rekao je Cuhadaroglu.
 
Prema njegovim riječima, stručnjaci s velikom pažnjom prate proces liječenja malog Arslana.
 
"Arslan se bori za život. Naši stručnjaci iz svih oblasti, koristeći sva raspoloživa sredstva, rade da mu pomognu u toj borbi i da ostane u životu", pojasnio je Cuhadaroglu.
 
Na apel porodice Kulačić pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava. Pozivom na jedinstveni humanitarni broj za sve operatere - 17006, građani BiH su u mogućnosti da doniraju dvije konvertibilne marke (KM) za Arslana.
 
Za pomoć dječaku otvoreno je nekoliko žiro računa za uplate u BiH i van BiH, a koji se mogu pronaći na zvaničnoj Facebook stranici organizacije Pomozi.ba.
 
Arslanu je dijagnosticiran tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.
 
Šestog novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos upješnoj operaciji, tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao. Budući da je Arslan mali, druga operacija nije bila moguća, a terapija kojom je moguće liječenje dječaka nastavljena je u Turskoj, u klinici Acibadem u Istanbulu.
 
Porodica je navela da su nakon pregleda dokumentacije, turski doktori preporučili isključivo hemoterapiju od 18 mjeseci, koja trenutno nije izvodiva u Bosni i Hercegovini i koja bi se mogla uraditi jedino u klinici Acibadem. Hemoterapija od 18 mjeseci košta 133.000 eura.
 
Riječ je o terapijama "Induksyon" - u tri nedjelje uzima se jedna seansa (ukupno pet seansi u trajanju od približno šest mjeseci) i "Idame" - seansa se prima 30 dana (ukupno osam seansi koje će približno trajati jednu godinu).

 

(AA)
 
 

Pošaljite Facebook komentar