Darujte kosu za perike za djecu oboljelu od raka

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" organizirat će 18. februara u Sarajevu akciju šišanja, u znak podrške djeci koja se liječe od raka i darivanje kose radi izrade perika koje će koristiti djeca.

Ilustracija / 24sata.info

Iz Udruženja naglašavaju da je gubitak kose posebno teško iskustvo za oboljelu djecu te im se i na ovaj način želi poručiti da smo uz njih i omogućiti im da njihove perike budu od prirodne kose te proizvedene u Bosni i Hercegovini.
 
To je jedna od aktivnosti kojima Udruženje obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka koji se, pod sloganom "Zajedno za djecu oboljelu od raka", obilježava 15. februara.
 
Akcija pod nazivom "Tvoja kosa - moja kosa" planirana je za 18. februar od 11 do 14 sati u Sarajevu City Centru, a iz Udruženja pozivaju stanovništvo da dođu besplatno skratiti kosu ili ošišati se na ćelavo, u znak podrške svoj djeci oboljeloj od raka.
 
- Također, svi oni čija je kosa duga 30 cm i hemijski netretirana mogu donirati kosu za prirodne perike, koje ćemo uskoro proizvoditi i u našoj zemlji - navode iz Udruženja.     
 
Za 19. februar najavljena je svečana akademija Udruženja "Srce za djecu" uz program s izliječenom djecom (Hotel Grand u 12 sati), a aktivnosti tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svjesnosti o dječijem kanceru i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.
 
Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ član je Childhood Cancer International (CCI), krovne organizacije koja trenutno predstavlja 180 roditeljskih udruženja iz 90 država širom svijeta. U znak podrške oboljeloj djeci širom svijeta oni, između ostalog, poručuju da je maligno oboljenje u dječijem dobu izlječivo, a blagovremene i kvalitetno liječenje ljudsko pravo.
 
Globalno u svijetu je zabilježen blagi porast novooboljele djece od malignih oboljenja. U BiH godišnje oboli oko 55 mališana. Procent izlječenja je oko 70 posto, što prati svjetske statistike.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar