Evropa uskratila kredite: Ništa od Dodikovih "spektakularnih" 400 kilometara autoputa!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vlada Republike Srpske (RS) verifikovala je dogovor između predstavnika Vlade i austrijske firme "Strabag" o raskidu ugovora o koncesijama.

Autoput / ilustracija / 24sata.info

Ova odluka donesena je na jučerašnjoj sjednici Vlade, a u narednom periodu predstoje pregovori sa kompanijama zainteresovanim za izgradnju autoputeva u RS.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović ranije je izajvio da će kompanija koja preuzme koncesioni ugovor od austrijskog "Strabaga" nadoknaditi Vladi RS oko 200.000 eura, koje će isplatiti Austrijancima za dosad urađeni posao.

"Sa "Strabagom" smo dogovorili uslove izlaska iz preduzeća Autoputevi, uz finansijsku nadoknadu od oko 200.000 eura, za koje ćemo od "Strabaga" preuzeti dokumentaciju koju je ova kompanija radila u protekle dvije i po godine, a Vlada RS u cijelosti preuzima na korištenje mreže autoputeva. Kompanija koja preuzme koncesioni ugovor, nadoknadiće Vladi RS dosadašnje troškove", rekao je Čubrilović.

On je najavio da već ima interesa drugih kompanija da preuzmu ovaj koncesioni ugovor. Čubrilović je naglasio da Vlada RS neće, kao što to nije ni do sada, prekršiti zakonsku proceduru u zaključenju novog ugovora.

Ministar je rekao da su eventualni budući partneri upoznati o činjenici da Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj neće da daju kredite za koncesione ugovore sklopljene direktnom pogodbom, ističući da potencijalni investitori to ne postavljaju kao uslov, jer neće koristiti sredstva od ovih banaka.

Austrijski koncern je krajem 2006. godine sklopio direktan dogovor sa Vladom RS, a izgradnja od oko 400 kilometara autoputa sa tridesetogodišnjom koncesijom, dogovorena je krajem novembra 2008.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar