Stromquist: Projekt FARMA 2 doprinio otvaranju više od 800 radnih mjesta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković izjavio je danas u Sarajevu kako ne može još uvijek da vjeruje u podatak da BiH uvozi 92 posto hrane koja se konzumira.

Foto: FENA

Na obilježavanju "Dana FARMA projekta", Nešković je rekao da je najveća korist tog projekta koji provode USAID i Ambasada Švedske dobijanje dozvole za izvoz pilećeg mesa u EU i izvoz prvog kontingenta.

Pohvalio je i doprinos tog projekta u izradi strateškog dokumenta za poljoprivredu i ruralni razvoj BiH, zahvaljujući kojem su osigurana sredstva iz EU za podršku institucijama i poljoprivrednicima.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist istakla je da su Ambasada i USAID u proteklih 10 godina blisko sarađivali na projektu FARMA, pomažući poljoprivredicima da usvoje standarde Evropske unije kako bi povećali izvoz.

- Dva najvažnija ostvarenja su usvajanje državnog plana za ruralni razvoj i dobijanje odobrenja za izvoz pilećeg mesa u EU - navela je Stromquist.

Dodala je da je projekt FARMA 2 doprinio otvaranju više od 800 radnih mjesta i povećao izvoz poljoprivrednika za 53 posto u odnosu na 2015.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar