Zvizdić: Pronaći alternativni pravac prije početka rekonstrukcije tunela Crnaja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas da građani ne smiju ispaštati zbog lošeg planiranja rekonstrukcije tunela, pozivajući da se pronađe alternativni pravac prije početka rekonstrukcije tunela "Crnaja".

Denis Zvizdić / 24sata.info

Naime, istknuo je, poslije višemjesečnog saobraćajnog haosa koji je izazvan nestručno organiziranom rekonstrukcijom tunela "Vranduk" i mostova Bosna IV i Bosna V, bez uređenih alternativnih pravaca, iz Javnog preduzeća "Ceste Federacije BiH" najavili su obnovu tunela "Crnaja" koji se nalazi na frekventnoj dionici M-17 koja vodi prema jugu BiH i moru.

Uz ocjenu da je rekonstrukcija dotrajalih puteva, mostova i tunela poželjna i neophodna, da bi se povećao njihov kvalitet i unaprijedila sigurnost putnika, nedopustivo je da se to radi na ovakav način.

- Davati izjave iz ugodno rashlađenih direktorskih kabineta da ne postoje alternativni pravci, iako ih očito niko i nije pokušao naći, i istovremeno pozivati građane i privrednike na strpljenje dok satima čekaju na temperaturama od 30 do 40 stepeni, je nekorektno, pa i drsko - Zvizdićev je stav.

Smatra da je odsustvo odgovornosti i stručnog pristupa vidljivo iz obrazloženja JP "Ceste Federacije" u kojem navode da se sanacija regionalne ceste R445 Nemila-Zenica očekuje početkom sedmog mjeseca kada će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovaj alternativni pravac, dok će teretna vozila i dalje prometovati kroz tunel Vranduk jednom trakom naizmjenično.

- Jedino logično pitanje koje preostaje poslije ove bizarne izjave koja dolazi poslije višemjesečnog saobraćajnog kolapsa, jeste zašto prije rekonstrukcije tunela Vranduk nije prvo završen alternativni pravac - upitao je Zvizdić.

Ovako je, bez osjećaja za potrebe građana, bolesnih osoba, privrednika, učenika i studenata praktično prekinuta jedna od najvažnijih "žila kucavica" za promet ljudima i robama u BiH, čime je načinjena velika šteta za privrednike i ekonomiju BiH, upozorio je predsjedavajući.

Iznio je i mišljenje da JP "Ceste FBiH" nisu pravovremeno angažirale dovoljan broj stručnih osoba različitih profila u traženju alternativnog pravca te dodaje da nije izrađena studija koja pokazuje razmjere ekonomskih šteta i kako ih izbjeći ili svesti na minimum.

- Da je to urađeno bilo bi jasno da se prvo morao osigurati alternativni pravac, pa tek onda početi s radovima na tunelu Vranduk na jednom od najfrekventnijih putnih pravaca u BiH - jasno je kazao Zvizdić.

Dodaje da se isti scenarij najavljuje i za tunel "Crnaja" što bi BiH u saobraćajnom i ekonomskom smislu dovelo do potpunog kolapsa te je pozvao JP "Ceste FBiH" da se prije početka rekonstrukcije prvo i neizostavno riješi pitanje alternativnog pravca.

Odbacio je tvrdnje da ne postoji alternativni pravac jer alternativa postoji barem za putnički saobraćaj, a neki od njih su pravci Potoci-Ruište-Dabića poljana-Borci-Konjic ili izgradnja nove trase od Dabića Poljane do Glavatičeva, koja bi se spojila s postojećim regionalnim putem koji bi preko Bjelimića išao u pravcu Bjelašnice ili preko Boraka do Konjica.

- Naravno, prepuštam nadležnima i struci kojima je to obaveza da odrede najbolji alternativni pravac, ali  ne smije se dogoditi da rekonstrukcija tunela "Crnaja" počne bez alternativnog pravca. Za takvo nešto nema i ne može biti opravdanja, a strpljenje vozača je pri kraju - zaključio je Zvizdić u saopćenju.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar