Privrednici iz Omana zainteresirani za saradnju u oblastima industrije i turizma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predstavnici firmi iz Omana i bh. privrednici danas su u Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS) razgovarali o mogućnostima poslovne saradnje, prvenstveno u oblastima industrije i turizma, kao i u drugim granama privrede.

Foto: FENA

Predsjednik PKKS Muamer Mahmutović je kazao da se radi o njihovoj prvoj, inicijalnoj  posjeti, te da očekuju da će buduća privredna saradnja biti na mnogo većem nivou nego što je sada.

- Ovu aktivnost smo ranije dogovorili sa  Trgovinskom i industrijskom komorom Omana. U njihovoj delegaciji  su privrednici iz sektora turizma, kao i iz drvne, naftne, tekstilne i  prehrambene industrije. Jučer smo obišli nekoliko naših kompanija iz prehrambene i farmaceutske industrije, a nakon današnjih  B2B susreta u Komori nastavljamo obilazak naših kompanija i iz drvnog sektora – dodao je Mahmutović. 

Privrednici iz Omana, po njegovim riječima, iskazali su interes za saradnju u prehrambenom sektoru , turizmu, građevinarstvu, drvnoj industriji, a zainteresovani su i da ovdje ulažu u neke turističke kapacitete gdje bi mogli da dolaze njihovi građani.   

Prema podacima  PKKS, Bliski istok je u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni KS u 2018. imao udio od jedan posto. Obim te razmjene lani je iznosio 56,6 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi šest miliona, a na uvoz 50,5 miliona KM. U odnosu na 2017. izvoz je povećan 81 posto, a uvoz je opao za 0,4 posto.        

Mahmutović je ovom prilikom sa članom UO Trgovinske i industrijske komore Omana Ahmedom Al Hootijem potpisao Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja saradnje i jačanja poslovnih veza.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar