Plaće radnika i nepostojanje propisa temeljni problemi sektora šumarstva u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Plaće radnika u sektoru šumarstva u većini privatnih privrednih društava realnog sektora su znatno ispod prosječne plaće i nedovoljne su za osnovne egzistencijalne potrebe radnika, jedan je od zaključaka Glavnog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH nakon sjednice održane danas u Sarajevu.

Foto: 24sata.info

Članovi Glavnog odbora tog sindikata razmatrali su opće stanje u realnom sektoru sa posebnim osvrtom na aktuelnu situaciju u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije. Bilo je govora i o osnovnim pokazateljima industrijske proizvodnje, zaposlenosti, položaja radnika, plaće i dinamika isplate plaća u prvih šest mjeseci 2018. godine, s posebnim osvrtom na sektore šumarstva, drvne i papirne industrije.
 
Istaknuto je da su u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije potpisani kolektivni ugovori i prati se dinamika isplate plaća, s tim da s obzirom na ukupno stanje, uvjete poslovanja te nova zakonska rješenja, visina plaće nije zadovoljavajuća naročito u preradi drveta i proizvodnji namješaja gdje prosječna plaća iznosi svega 550 KM.
 
U tom kontekstu dogovorene su određene aktivnosti koje će Sindikat provesti u narednom periodu s ciljem unapređenja prava radnika u tom sektoru.
 
Zaključeno je i da situaciju u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije dodatno usložnjava nepostojanje adekvatnih propisa na nivou Federacije BiH s kojim se uređuje oblast šumarstva i raspodjela sirovine, ali i propisa iz oblasti zaštite zdravlja i sigurnosti radnika.
 
Zbog neobezbjeđenja adekvatnih uvjeta rada i opreme, kako je rečeno, u posljednjih nekoliko godina povećan je broj povreda na radu i profesionalnih oboljenja.
 
Također je naglašeno da pasivan odnos institucija u pogledu sprečavanja i sankcionisanja učestalih nelegalnih sječa svakodnevno dovodi u pitanje život i sigurnost radnika zaposlenih u šumarstvu i eksplataciji šume.
 
Sindikat je izrazio zabrinutost da su ponuđena zakonska rješenja ponovo na štetu radnika realnog sektora. Navodi se da su propisi doneseni u Federaciji BiH od 2016. godini značajno umanjili prava radnika.
 
Istaknuto je da je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH uskratio određena prava radnicima tog sektora.
 
Upućena je inicijativa nadležnim institucijama za izmjenu određenih odredbi negativnih po radnike, buduće penzionere, saopćeno je iz Sindikata.
 
 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar