VIDEO: Predstavljena poštanska marka "20 godina postojanja konvertibilne marke"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

BH Pošta i Centralna banka BiH danas su u Sarajevu svečano predstavili poštansku marku "20 godina postojanja konvertibilne marke", koju je BH Pošta izdala tim povodom.

Foto: FENA

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić zahvalio je BH Pošti što je prepoznala ovaj trenutak i izdavanjem poštanske marke, koja će biti korištena u poštanskom saobraćaju, doprinijela promociji konvertibilne marke.

- Konvertibilna marka sve ove godine ima puno pokriće i zajedno sa našom monetarnom poltikom predstavlja jedan od temelja finansijske stabilnosti zemlje - istakao je Softić.

Podsjetio je da su u doba kad je KM puštena u opticaj u BiH korištene četiri valute od kojih je samo njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji, ali je KM vrlo brzo postala dominantno sredstvo gotovinskih transakcija, a do kraja 1999. i jedino.

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić istakao je da su u saradnji s kolegama iz CBBiH odlučili da izdaju poštansku marku koja je posvećena konvertibilnoj marki.

- BH Pošta će u skladu sa svojim mogućnostima uvijek nastojati da promoviše tradiciju i kulturu naših naroda i Bosne i Hercegovine - kazao je Mujić.

Mujić je guverneru Softiću uručio prvi printani pimjerak te poštanske marke, a Softić njemu zahvalnicu kao i jubilarnu novčanicu koju je CBBiH izdala povodom 20 godina rada te institucije.

Marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 1,5 KM. Autor tog filatelističkog izdanja je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.(FENA)

Pošaljite Facebook komentar