Republika Srpska zadužena na međunarodnom tržištu za 168,3 miliona eura

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Republika Srpska je danas uspješno izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 miliona eura, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Arhiv / 24sata.info

Obveznice, čiji planiran iznos emisije je bio 200 miliona eura, prodate su po ravnotežnoj kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjem nivou.
 
- Knjiga investitiora za primarnu emisiju zatvorena je sa današnjim danom na gore navedeni iznos. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj berzi, a emisija je izvršena u skladu sa pravom Republike Austrije, dok će uplata sredstava biti izvršena 28.juna – precizirali su iz Ministarstva finansija RS-a te izrazili zadovoljstvo činjenicom da je planirana emisija uspješno izvršena.
 
- Na ovaj način RS se prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu. Također, važno je napomenuti da je ostvarena kamatna stopa izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom svoje prve emisije na međunarodno finansijsko tržište ostvarile kamatnu stopu od preko osam posto, te da je prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori – tvrdi se u saopćenju. 
 
Entitetska vlada je, kako se dodaje, uspješnim izvršavanjem ove emisije obezbijedila diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti finansiranja, te omogućila kvalitetnije planinje i izvršavanje budžetskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka.

 

(FENA)
 
 

Pošaljite Facebook komentar