Srbija spremna da gradi dvije trase autoputa Sarajevo-Beograd

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija spremna da gradi dvije trase autoputa Sarajevo-Beograd.

Zorana Mihajlović / 24sata.info

"Za dionicu od Požege do Kotromana, dužine (na srbijanskoj strani) približno 60 kilometara, već imamo urađen dio projektne dokumentacije, a danas upravo tu rutu obilaze predstavnici srpskog i turskog ministarstva saobraćaja", rekla je Mihajlovićeva.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je Mihajlovićeva navela da je BiH zainteresovana i za drugu trasu, dužine 21 kilometar (na srbijanskoj strani), od Sremske Mitrovice do Bijeljine, za koju je, kako je rekla, Srbija takođe spremna.

Ona je podsjetila da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno razgovarao o tom projektu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i Bakirom Izetbegovićem.

Podsjećamo, ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko održao je sastanak s predstavnicima Republike Turske, predvođenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutasom o projektu brze ceste Sarajevo-Beograd.

Jusko je rekao da je riječ o važnoj posjeti koja pokazuje da Turska želi što prije započeti realizaciju ovog projekta. Cilj sastanka je bio da se turska delegacija informiše o svim detaljima projekta kako bi mogla pristupiti izradi studije izvodljivosti.

Danas je razgovarano i o modelima finansiranja, ali je iz turske delegacije rečeno da će se tek naknadno utvrditi modeli finansiranja za oba putna pravca, odnosno da je još uvijek rano o tome govoriti.


(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar