VIDEO: Turska nastavlja sa podrškom razvoju poljoprivredne proizvodnje u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je na sastanku u Sarajevu s ministrom prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom, kojem je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, razgovarao o dosadašnjoj saradnji i realizaciji aktuelnih projketa, kao i njihovom unapređenju u narednom periodu.

Foto: 24sata.info

 - BiH je za Tursku veoma značajna zemlja, uvijek smo je smatrali bliskom i bratskom i tako ćemo i nastaviti. Republika Turska će nastaviti uvoziti bh. proizvode i raditi na njihovom razvoju i u budućnosti, a sve u cilju da se doprinese prosperitetu bh. građana – izjavio je ministar Fakibaba nakon sastanka održanog u Vladi Federacije BiH.
 
U BiH ministar Fakibaba doputovao je sa delegacijom turskih stručnjaka koji će zajedno  sa predstavnicima Vijeća ministara BiH održati sastanke i razgovarati upravo o tim temama.    
 
Ministri Fakibaba i Dedić najavili su da bi do kraja godine u BiH trebao biti održan poslovni forum iz oblasti poljoprivrede i stočarstva koji će okupiti predstavnike firmi dviju zemalja.
 
- Pored projekata izvoza mesa, projekti izvoza brašna, ulja, zatim bijelog sira i maline, za koje smo danas tražili kvote, također će biti razmatrani od ministra i njegovih saradnika kako bi i za ove proizvode povećali izvoz iz naše zemlje – naglasio je Dedić.
 
Dodao je da zajedno sa Upravom za šumarstvo iz Republike Turske trenutno realiziraju projekt nabavke softvera za prikupljanje podataka o šumskim požarima širom BiH, koji će biti preveden na naš jezik, te naglasio važnost nastavka saradnje i u oblasti prenosa znanja i tehnologija.         
 
Ministar poljoprivrede Turske Ahmet Eşref Fakibaba u vezi povlaštenog uvoza roba iz BiH prokomentirao je da njihova vodilja nije profit, nego da se pruži mogućnost da se ovakvim plasmanom roba doprinese boljem standardu bh. građana.    
 
-  Sve kvote koje već postoje će biti nastavljene, odnosno sav izvoz iz BiH i uvoz u Tursku bit će nastavljen -  kazao je  Fakibaba, dodajući da će dvije strane o određivanju tih kvota uvijek zajednički odlučivati.

(FENA)





Pošaljite Facebook komentar