Poslovni forum BiH-Saudijska Arabija:Ojačati trgovinsku saradnju i investicije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije iznosi oko 25 miliona dolara i postoje brojne mogućnosti i oblasti u kojima je moguće unaprijediti nivo trgovinske razmjene i investicije - istaknuto je danas u u Vanjskotrgovinskoj komori BiH tokom Poslovnog foruma Bosna i Hercegovina- Kraljevina Saudijska Arabija.

Foto: Klix.ba

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je pred početak foruma kazao da se radi o visokoj poslovnoj delegaciji iz Saudijske Arabije koja je zainteresirana za poslovnu saradnju sa BiH, te da nastoje zajednički  povezati interese i privrednike dviju zemalja radi nastavka saradnje.

Tokom foruma će, po njegovim riječima, biti predstavljeni potencijali i mogućnosti za investiranje u BiH, a za sutrašnje B2B susrete prijavljeno je više od 50 bh. privrednika.

Egrlić je dodao da su zastupljeni gotovo svi sektori,  poput  turizma, građevinarstva,  metalskog sektora i agrobiznisa, gdje će se pokušati osigurati mogućnosti za investicije stranim partmerima.  

Što se tiče vanjskotrgovinske razmjene BiH sa zemljama Golfskog zaljeva, naveo je Egrlić, Saudijska Arabija sa oko 53 posto prednjači u tom regionu.

- Veliki su potencijali, ali i izazovi za uspostavljanje značajnije poslovne saradnje i trgovinsku razmjenu – istakao je Egrlić.

Vođa delegacije  i kopredsjedavajući Vijeća saudijskih komora Muneer M. Bin Saad je kazao da interes za saradnju postoji u mnogim sektorima, a osim nekretnina to je industrija, poljoprivreda, te projeketi javno-privatnog partnerstva.

- Nadamo se da ćemo uspjeti okupiti privredne koalicije koje će sarađivati sa privrednicima u Saudijskoj Arabiji u budućnosti – istakao je Bin Saad. 

Današnji susret, kakao je dodao, prilika je da se sagledaju mogućnosti za investiranje u BiH, kao i da se prezentiraju prilike i specifičnosti kada je riječ o Saudijskoj Arabiji u skladu sa vizijom Kraljevine Saudijske Arabije 2030. godina, što se prije svega odnosi na jačanje uloge privatnog sektora u ukupnom razvoju ove zemlje.   

Bin Saad je podsjetio da je današnji forum organiziran nakon nedavne posjete ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Saudijskoj Arabiji čiji je fokus bio jačanje trgovinske saradnje između dvbiju zemalja. 

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah Mominah je kazao da je današnji forum jedan u nizu sastanaka koji imaju za cilj da se ojača pristup i unaprijedi oblast investiranja između dvije prijateljske zemlje.

- Investicije postoje, nisu zanemarive, ali mi želimo da one budu puno veće. Ukoliko bi se radilo na poboljšanju opštih prilika za investiranje u BiH, na unapređenju zakonodavstva, pokazatelji o investicijama bi bili mnogo veći – istakao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH te izrazio uvjerenje da će ovakvi susreti doprinijeti da se ukupna razmjena i investicije povećaju u obostranom interesu.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar